Kenyérsütés・Papírmerítés ・ Szitázás・ Vízfő-tanösvény

Berakjuk a kenyered a kemencébe

A hagyományos kenyérsütési bemutató a molnár nyári konyhájában és a malomudvaron zajlik. Az előre bejelentkezett csoportokat egy közel négyórás program során avatjuk be a kézzel dagasztott kovászos Petya-cipó készítésének folyamatába.
A dagasztás alatt részletesen beszélünk az alapanyagok fontosságáról, ismertetjük a megfelelő technológiát, és beavatjuk a résztvevőket a jó és egészséges kenyér titkaiba. A résztvevők megszemlélhetik a dagasztást, a cipók formázását, és megismerik a fatüzeléses kemence használatát.

A program végén a csoport 15 ropogós cipót vihet magával. 

A kelesztési időkben vagy a sülés 45 percében lehetőség van megnézni a malmokat, de a program jól kombinálható a papírmerítő foglalkozással vagy a Vízfő-tanösvényen tett sétával is.

A programot elsősorban iskolás csoportoknak kínáljuk, maximum 35 fő részvételével.

A foglalkozásra jelentkező csoportok a papírmalomban készíthetik el saját merített papírjukat. A 60 perces program alatt a résztvevők sokat megtudhatnak a középkori és koraújkori papírkészítésről, megtekinthetik az előkészítő és papírmerítő műhelyeket. Részletesen megismerik a papírkészítés eszközeit, melyeket a papírmerítés során maguk is használni fognak. A foglalkozás végén mindenki a saját papírjával térhet haza.

Maximális csoportlétszám/foglalkozás: 25 fő.

A papírmalom első emeletén kapott helyet a grafika műhely, ahol a papír útját követhetjük tovább a különféle hagyományos nyomdatechnikai eljárások segítségével.

A szitaműhelyben olyan kiscsoportos foglalkozásoknak tudunk helyet biztosítani, ahol résztvevők a sablon levilágításától kezdve a szitanyomóforma elkészítésén át a pólók és vászontáskák nyomtatásáig minden mozzanatát megismerhetik ennek a sokszorosító grafikai eljárásnak.

Ezen a foglalkozáson egy saját malmos grafikánkat nyomtatják majd a résztvevők vászontáskákra, vagy hozott pólóra.

Időtartam: kb. 1 óra 

Maximális létszám: 15 fő

Az Orfűi Malmoktól indul a cirka 1 km hosszú Vízfő-tanösvény. Az ösvény az első néhány száz méteren az Orfű-patak medrét követi és a védett égerláposon keresztül egy kiemelt pallósoron vezet bennünket egészen a Vízfő-forrásig. Itt érdemes elidőzni picit és megcsodálni Csete György különleges Forrásházát, amelyet a magyar organikus építészet korai emblematikus alkotásaként tartanak számon. Ezután a patakon kétszer is átvágunk, hogy a helyi barlangászok főhadiszállására, a Mecsek Házához jussunk, ahonnan a réten keresztülgyalogolva visszakanyarodhatunk a malmokhoz.

A tanösvény szabadon látogatható, de amennyiben vezetett túra keretében szeretné végigjárni a tanösvényt, vegye fel velünk a kapcsolatot!

Bejelentkezés

Bővebb információért és időpont foglalásért forduljon hozzánk!