Kurzusok ・ Saját termékek ・ Bérnyomtatás

A papírmalomban működik az Orfűi Malmok grafikai műhelye. Fontos számunkra, hogy az épület élettel teli legyen, hogy az ide látogatók személyesen, első kézből élhessék át a papírkészítés folyamatát. A múzeumpedagógia feladatokon túl a műhely a sokszorosító grafika klasszikus eljárásaira, magas- és mélynyomásra, litográfiára, szitanyomásra és kézi könyvkötésre rendezkedett be. 

Petra hosszú évek alatt, neves mesterek mellett sajátította el Hollandiában azt a tudást és tapasztalatot, aminek az évszázados hagyományok éppúgy részei, mint a modern eljárások. A grafikai műhelyben erre építve kisszériás nyomatok elkészítéséhez teljes körű szolgáltatásokat nyújtunk.

Saját grafikákból kézzel szitázott termékeket is készítünk a szitaműhelyben, amelyek a GARATban is megvásárolhatók.

A műhely tereinek, préseinek, egyéb eszközeinek használatát elsősorban azoknak kínáljuk, akik már önállóan tudnak nyomtatni. Emellett szeretnénk lehetőséget biztosítani azok számára is, akik szívesen megismerkednének a különböző eljárásokkal. Nekik magánórák vagy workshopok keretében van lehetőségük betekinteni a hagyományos nyomtatás világába.

A tudásunkat örömmel osztjuk meg másokkal. Előzetes bejelentkezéssel gyerekeknek rendszeresen tartunk grafikai foglalkozást, ahol maguk is elkészíthetik saját szitanyomatukat. Aki szeretne jobban elmélyülni egy-egy eljárásban, őket professzionális képzéseinken is szívesen látjuk, például több alkalmas szitakurzusainkon. A cél az, hogy aki a kurzust elvégzi, önállóan is tudjon dolgozni, terméket előállítani, akár saját eszközön, akár a műhely gépeit használva. 

A papírmalom grafika műhelyében kézzel szitázott táskákat készítünk saját grafikákból. A termékek megvásárolhatók a GARATban. Az egyedi ajándéktárgyak mellett számunkra legalább annyira kedvesek az itt készülő használati tárgyak: hagyományos rajz-, rézkarc- és akvarell papírjaink több méretben elérhetőek, ahogy sokféle füzetet, levelezőpapírt, borítékot is kínálunk. A “szokványos” alapanyagokból készített papírtermékek mellett fontos szerepe van különleges, kimagasló minőségű papírjainknak. Ezek ráadásul a fenntarthatóság és környezetvédelem jegyében készülnek. Részben használt ruhából, vásznakból és rongyokból, vagy éppen kenderből. Utóbbit teljes egészében mi állítjuk elő, a növények termesztése, feldolgozása, a végtermék készítése is itt történik: szó szerint magtól a papírig.

Amikor éppen nem kis dekorfüzetek készülnek könyvkötő műhelyünkben, akkor régi könyveket restaurálunk: elkopott kötésű imakönyvek és szertartáskönyvek kapnak új, méltó borítást. Éppen a napokban fog érkezni hozzánk egy születési anyakönyvi okirat, amit még 1920-ban kezdtek vezetni. 

Rendszeresen keresnek fel minket nemzetközi, ismert művészek, akik elég sokszor veszik igénybe a bérnyomtatást is, aminek során közösen dolgozunk velük egy-egy projekten. 

Volt szerencsénk már közös munkára a zenei vonalon ismert Raymond Pettibon amerikai illusztrátorral, Alex van Warmerdam holland színész-forgatókönyvíróval, vagy éppen A szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője című film rendezőjével, a brit Peter Greenaway-jel.