Papírmalom

Papírkészítés

Grafikai műhely

A papírmalomban működik az Orfűi Malmok grafikai műhelye. A műhely a sokszorosító grafika klasszikus eljárásaira, magas- és mélynyomásra, litográfiára, szitanyomásra és kézi könyvkötésre rendezkedett be.  A Papírmalmot Füzes Petra vezeti, aki hosszú évek alatt, neves mesterek mellett sajátította el Hollandiában azt a tudást és tapasztalatot, aminek az évszázados hagyományok éppúgy részei, mint a modern eljárások. A grafikai műhelyben erre építve kisszériás nyomatok elkészítéséhez teljes körű szolgáltatásokat nyújtunk.

A műhely tereinek, préseinek, egyéb eszközeinek használatát elsősorban azoknak kínáljuk, akik már önállóan tudnak nyomtatni. Emellett szeretnénk lehetőséget biztosítani azok számára is, akik szívesen megismerkednének a különböző eljárásokkal. Nekik magánórák vagy workshopok keretében van lehetőségük betekinteni a hagyományos nyomtatás világába.

A papírmalom grafika műhelyében kézzel szitázott táskákat készítünk saját grafikákból. A termékek megvásárolhatók a GARATban. Az egyedi ajándéktárgyak mellett számunkra legalább annyira kedvesek az itt készülő használati tárgyak: hagyományos rajz-, rézkarc- és akvarell papírjaink több méretben elérhetőek, ahogy sokféle füzetet, levelezőpapírt, borítékot is kínálunk. A “szokványos” alapanyagokból készített papírtermékek mellett fontos szerepe van különleges, kimagasló minőségű papírjainknak. Ezek ráadásul a fenntarthatóság és környezetvédelem jegyében készülnek. Részben használt ruhából, vásznakból és rongyokból, vagy éppen kenderből. Utóbbit teljes egészében mi állítjuk elő, a növények termesztése, feldolgozása, a végtermék készítése is itt történik: szó szerint magtól a papírig.

 

Rendszeresen keresnek fel minket nemzetközi, ismert művészek, akik elég sokszor veszik igénybe a bérnyomtatást is, aminek során közösen dolgozunk velük egy-egy projekten. 

Volt szerencsénk már közös munkára a zenei vonalon ismert Raymond Pettibon amerikai illusztrátorral, Alex van Warmerdam holland színész-forgatókönyvíróval, vagy éppen A szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője című film rendezőjével, a brit Peter Greenaway-jel.