A nyári konyhától a Pajtapékségig

Ez sül ki a kemencében

> kenyér
> kakaós csiga
> sajtos rúd
> ciabatta
> kifli

HONNAN JÖN A LISZT?

A lisztek a tüskeszentpéteri, a pécsi BIOM és a mohácsi GARAT-malomból érkeznek hozzánk.

A kilencvenes évek elején, amikor elindult az őrlés a vízimalomban, a nyári konyha fatüzeléses kemencéjébe is új élet költözött. Az első kenyerek – és a sok századikak is – Füzes Péter keze alól kerültek ki.

Miután elindította a malomban a „verklit” (értsd: a malom őrlőgépei), Péter szaladt vissza az iskolásokhoz kenyeret dagasztani, akik azért érkeztek, hogy megtanulják hogyan születik először a búzából liszt, majd a lisztből ropogós kenyér. Akkor bizony még a vízimalom szolgáltatta a kenyérhez a jó lisztet. Péter halála után az őrlés sajnos megállt, de a kenyérkészítést vittük tovább. Sőt, saját kovászt is neveltünk lisztből és vízből.

A kenyér készítését nem csak az iskolás csoportoknak tanítottuk, de egyszer és mindenkorra a szenvedélyünkké vált. A kezdetekben – más nem lévén – csak a fatüzeléses kemencében sütöttünk, és a tésztákat – jó 25 kg-t, ami a teknőbe befért – kézzel dagasztottuk. Évről-évre egyre nagyobb igény mutatkozott a kenyerünkre, a kis kemence és a karjaink már nehezen győzték az iramot, így megérett az idő a továbblépésre.


2022. februárban nyitotta meg kapuit az Orfűi Malmok Pajtapéksége, ami új dimenzióba emelte számunkra a kenyérsütést. Ez a kis kézműves pékség harmonikusan ötvözi a hagyományos eljárásokat és a modern technológiát. Az ember, vagyis a pék folyamatos odafigyelése és hozzáértő kezei, valamint a tiszta és adalékmentes alapanyagoknak köszönhetjük termékeink magas minőségét.

Minden kenyerünkhöz természetes kovászt használunk, amely a jó kenyér nélkülözhetetlen hozzávalója. A kenyerek mellett készítünk péksüteményeket is, amelyek közt megtalálhatók a gyermekkorunkat idéző, finoman foszlós kelt tészták, de a vajjal rétegzett hajtogatott tészta is nagy kedvencünk. Több vendégünk mondta már, hogy a vajas croissant-unk fogyasztása közben gondolatban Párizsban érezte magát.

Többféle sós és édes verzióban, különféle töltelékekkel variálva készítjük ezeket a péksüteményeket. A Petya cipó a legrégebb óta sütött kenyerünk, amelynek készítését még Füzes Pétertől tanultuk a fatüzeléses kemencében. A receptúrát és a technológiát egy kicsit tovább csiszolva, ma is készítjük az Orfűi Malmok zászlóshajós termékévé vált Petya cipót. A névválasztással neki állítunk emléket.

A kenyereket és péksütiket kávézónk pultjában egész évben kínáljuk. A kenyerekre előrendelés is leadható facebook oldalunk kenyérrendelős posztja alatt.

Sütiműhely az egykori molnárlakásban

Míg a nyári konyha kemencéjében csodás kenyerek sültek, az édességek készítéséhez is megteremtettük a feltételeket, és 2017 nyarán a vízimalom egykori molnárlakását sütiműhellyé alakítottuk. Itt készülnek azok a finomságok, amelyekből a kávézónk pultját nap-mint-nap feltöltjük, vagy akár különféle eseményekre rendelésre is készítünk. A desszertek között megtalálhatóak a torták, gyümölcsös piték, francia tarte-ok, macaronok, pohárkrémek, kekszek és kuglófok. A lényeg, hogy készítésükhöz kizárólag magas minőségű és adalékmentes alapanyagokat használunk, az ízek választékában az aktuális évszakra jellemzőket igyekszünk követni. Hiszünk abban, hogy egy jó sütemény előállításához nem kell más, mint kiváló alapanyag, precízen használt technológia és a cukrász derűs jó kedve.