A GARAT

múzeumi fogadóépület, erdei kávézó, pékség és helyitermék-bolt egyben

A Garat a múzeum fogadóépülete. Itt van lehetőség a belépőjegyek megváltására, és a jelzett időpontokban innen indítjuk a malomtúrákat. Az épület egyben kávézó, bisztró és helyitermék-bolt.

A Garatban és teraszán ihat egy jó kávét vagy teát, helyi kistermelők szörpjeivel vagy 100%-os gyümölcslével olthatja szomját. Akinek nem muszáj volán mögé ülni, annak magyarhertelendi kézműves söreinket és különféle borvidékek borait ajánljuk.

A Garatban nem csupán italokat kínálunk, hanem termelői füstöltekből, zöldségfélékből és a saját kenyerünkből hidegtálakat is összeállítunk. Külön ajánljuk kedvencünket, a Csibészkét, amely a kenyérsütés után visszahűlő kemencében készült konfitált vaddisznóhusi saját zsírjában. A sütős napokon a kemencében sült cipóink, és a sütiműhely finomságai is itt vásárolhatók meg.

A Garat polcain helyi termékek és ajándéktárgyak közül válogathat (hidegen sajtolt olajok, kencék, medvehagyma, házi lekvárok, mézek, antik cementlapok, fazekas portékák), és ugyanitt megtalálhatók a papírmalom és grafika műhelyünk aktuális termékei is (merített papírok, noteszek, szitanyomott pólók, vászontáskák).

A Garat és a malmok terei tavasztól őszig számos rendezvénynek, zenei és kulturális eseménynek adnak otthont.

Az Új Kenyér ünnepe
Liszt, víz, kovász, só

A nyári konyhában a molnár kemencéjében sütjük a kovászos Petya-cipót, ahogy édesapánktól, Füzes Pétertől tanultuk. Ezek a kenyerek a liszten, a vízen, a són és a saját kovászunkon kívül csak minimális mennyiségű élesztőt tartalmaznak.

Nyáron, az osztálykirándulós időszak lecsengése után olyan cipókat is sütünk, melyek nem tartalmaznak élesztőt, csupán kovásszal érleljük őket. Ezek, a sokszor 18-36 órán keresztül készülő kenyerek élettani hatása össze sem hasonlítható a nagyüzemi körülmények között, gyors érleléssel és adalékanyagokkal készülő kenyerekével. A mi cipónk jellegzetességét a tiszta alapanyagok és a hozzáértő kezek mellett a fatüzeléses kemence tüze adja.

A cipókat a Garat pultjában árusítjuk és a kemence korlátozott kapacitása miatt javasolt az előrendelés. A sütős napokat facebook oldalunkon tesszük közzé.

2017 nyarán a vízimalom egykori lakószobáját sütiműhellyé alakítottuk. Kata és cukrászcsapata itt készíti a finomságokat, amelyekből a Garat sütipultjánál válogathatnak. A sütiműhely kínálata kizárólag magas minőségű és természetes alapanyagokra épül, az ízek választékában az aktuális évszakra jellemzőket igyekszünk követni. A desszerteket és sós süteményeket nem csupán a Garat vendégei számára kínáljuk, hanem rendezvényekre vagy családi eseményekre is vállalunk megrendeléseket. Hiszünk abban, hogy egy jó sütemény előállításához nem kell más, mint kiváló alapanyag, precízen használt technológia és a készítő derűs jó kedve.

MÁZLI tortánk – mák-feketeribizli-joghurtos fehércsoki

A Garat termelői polcain sorakoznak a Malmok saját termékei mellett orfűi és környékbeli kistermelők portékái.

„Piacunk” termelőit személyesen ismerjük, akik hozzánk hasonlóan kisléptékű termeléssel, kétkezi munkával, helyben állítják elő a terméküket. Támogatásuk nem csupán segítségnyújtás, hanem egy döntés és elköteleződés a minőség, a vegyszermentes termékek és a környezetbaráti megoldások mellett. Ez utóbbihoz törekszünk hozzájárulni azzal is, hogy a nálunk vásárolt helyi termék kiürült, visszahozott üvegét eljuttatjuk a termelőhöz, így az újra felhasználásra kerül.

A helyitermék polcon megtaláljátok a Papírmalom műhelyében készült üdvözlőlapokat, noteszeket, szitanyomott pólókat és táskákat. Legújabb kedvencünk a vidrás táska, amelynek megvásárlásával a Petesmalmi Vidraparkot támogathatod. Emellett orfűi és környékbeli kistermelők közül Fetter Klára medvehagymás és gyümölcsös termékeit, Kelemen Krisztiánék gyümölcs- és zöldségkészítményeit, Füzes Orsi hidegen sajtolt növényi olajait, tökmag- és kendermagkészítményeit rejtik polcaink. Megtalálhatjátok a Mislenyi Ízműhely „szeretettel ízesített” vegán pástétomait és egyéb zöldséges-gyümölcsös finomságait, a Bocz Családi Gazdaság medvehagymás és levendulás termékeit, Fröhlich Marcell („Marci méze”) egyedi mézeit, a Tejhely pácolt sajtjait vagy a Figura Gomba savanyított termékeit. A finomságok mellett a Panharmonia újragondolt antik cementlapjai is helyet kapnak. Terveink közt szerepel, hogy egyre több szezonális, friss terményt is kínáljunk.

A „Garat-piac” nem csak háztartási felhasználásra biztosít helyi termékeket, hanem a hozzánk betérő kirándulók számára olyan ajándékötletet kínál, ami minőségi, és nem termel felesleges hulladékot. Előzetes kérésre állítunk össze ajándékcsomagot minimális csomagolással, természetes díszítéssel azoknak, akik szeretnének valami igazán autentikus helyi ajándékot adni.

Tavaszi magcserés kezdeményezésünk keretében pedig nyitvatartási időben bárki ingyen cserélhet vetőmagot, akár azokkal a termelőkkel is, akiknek terményei és készítményei nálunk is kaphatók. Keresd a polcon a magcserés kosarat, és ültess magad is!

A Garat ideális helyszín zártkörű rendezvények számára, szeretettel várunk céges és családi rendezvényeket, workshopokat. Ezekre az eseményekre jó szívvel ajánljuk helyben készülő finomságainkat (paraszttálak, pogácsa, torták és desszertasztal), amikhez természetesen a hely italkínálata áll rendelkezésre.
Az ajánlatokat a hely adottságainak figyelembevételével, mindig az egyéni igények és elképzelések mentén dolgozzuk ki, ezért a helyszín bérlésével és a szolgáltatásainkkal kapcsolatban keressen minket elérhetőségeinken!

Don Quijote ceruza rajzon

Az én nézetem (…), hogy minden őrültség onnan ered, hogy az ember gyomra üres, agyveleje meg levegővel van teli.”

— Don Quijote