Papírkészítés

A papírmalom nemcsak múzeumi bemutató hely, hanem egy élő műhely, ahol finompapírok gyártásával foglalkozunk. Könyvkötőknek, restaurátoroknak, művészeknek készülnek itt a papírok.

Minden egyes papírlap tradicionális technológiával – kézi merítéssel készül. A merítéshez használt rostpépet pamut, kender és len rongyok feldolgozásával állítjuk elő. Ez az eljárás jelentette Európában a középkori és kora újkori papírkészítést.

Papírjaink többsége egyéni megrendelésre készül, de egyes típusok készleten is elérhetőek.

Papírkínálat

Rongypapír

Jellemzők: Rongypapírjaink kizárólag textilből, szabászati hulladékból (len, kender, pamut) a tradicionális papírkészítési technológiával készülnek. Termékeink bárki számára elérhetőek, egyedi megrendelésekhez igazíthatóak.

Kiemelten ajánljuk őket könyvkötőknek, papírrestaurátoroknak.

Bővebb információ: papirmalom@orfuimalmok.hu

Kenderpapír

Jellemzők: Az ókori hagyományokkal rendelkező ázsiai típusú direkt papírjaink a kenderháncs rostájának feldolgozása után készülnek. A kendert mi magunk vágjuk, áztatjuk, hántoljuk, főzzük és foszlatjuk. Bárki számára elérhetőek.

Ajánljuk a különleges, egyedi papírok kedvelőinek, felhasználható magas- és mélynyomáshoz, grafikai munkákhoz és kötészeti célra.

Bővebb információ: papirmalom@orfuimalmok.hu

Kékpapír

Jellemzők: A kékpapír a rongypapírok közül külön említést érdemel, mert századokon keresztül a kéktextilek bőségéből adódóan az egyik legelérhetőbb és legkeresettebb papírtípus volt. Rajzolásra, csomagolásra és könyvkötészetben használták. Műhelyünkben nem színezéssel, hanem kék rongyok (például farmer) használatával állítjuk elő.

Ajánljuk könyvkötőknek és papírrestaurátoroknak.

Bővebb információ: papirmalom@orfuimalmok.hu

Gyapot linter/cellulóz

Jellemzők: A gyapot virág magszálából, a javarészt cellulózból álló rostra a textilipar épít, míg a papíripar a textilgyártáshoz nem használható pihével, a gyapotlinterrel dolgozik. A linterpapír készítésekor ezt a feldolgozott és tisztított cellulózt használjuk. Sok területen felhasználható, készül belőle például akvarellpapír, rajzpapír.

Bővebb információ: papirmalom@orfuimalmok.hu

Díszített papírok

Jellemzők: Készítünk különleges rongypapírokat is, amiket növényekkel, virágszirmokkal, cérna- és gyapjúszálakkal vagy épp maradék rostpéppel díszítünk. Nálunk ebből a papírból készül boríték, füzetborító, de ajánljuk mindenkinek, aki jó minőségű dekorpapírt szeretne.

Bővebb információ: papirmalom@orfuimalmok.hu

Kik használják az Orfűi Papírmalom papírjait?

  • Archivart Restauráló Műhely
  • Országos Rabbiképző Zsidó Egyetem Könyvtára
  • Rómer Flóris Múzeum Könyvrestaurátor Műhelye
  • Textilőrlés és szabászati hulladék felhasználás: Touch me not Clothing

Fontos tudnivalók még

  • Restaurálási célra rostot is készítünk a kívánt őrlésfokon. 
  • A papír felhasználásához kapcsolódó rokon mesterségek is megtalálhatóak: a grafikai műhely egységei (rézkarc, szitanyomó, magas és mélynyomó litográfiai műhely).
  • Kézi-könyvkötő műhely is működik a legfelső emeleten.