Malom pince és a Garat

A régi szép időkben, amikor a gazdák őrletni vitték gabonájukat a malmokba, volt, hogy egész népes társaság gyűlt össze a malom udvarán. Amíg a lisztre várakoztak megbeszélték egymással ügyes-bajos dolgaikat és az aktuális híreket, ki-ki, amit hallott. Nem egyszer maga a molnárné vendégelte meg a várakozókat egy tál étellel, előkerültek a pipák, a pálinkás butykosok, és a kedvenc nóták.

Amikor a kilencvenes évek elején Füzes Péter és Tóni bácsi újra indította az őrlést a vízimalomban, a molnár egykori boros pincéjének felújítására is hamar sor került. Ez lett a malmok első vendéglátóhelye, fogadó-borozója. Az évek során, azonban, a Malom pince kezdett szűkösnek bizonyulni, ezért új múzeumi fogadóépületet álmodtunk meg. Így született meg 2016-ban a Garat, amely a malmok tágas vendéglátóhelye és rendezvénytere is lett egyben.

A Garat épülete idén felújítás alá kerül, így a vendéglátás központi helye erre az időre ismét a szívünknek kedves malomudvarba és Malom pincébe költözött vissza.

Egy valami viszont nem változott. Kínálatunkban továbbra is arra törekszünk, hogy a környék finomságai előkelő szerepet kapjanak. Így esett a választásunk a Magyarhertelendi Kapucinus Sörfőzde kézműves söreire, a kárászi Gáti Papa Pálinkafőzde pálinkáira, Füzes Orsi abaligeti őstermelő szörpjeire, a melegszendvicsbe Pabst Miki sajtkészítő krémesen olvadó sajtját sütjük, hogy csak néhány nevet említsünk a sok közül. Érdemes még szót ejteni a legnagyobb közönségkedvencről, a Csibészkéről, ami a fatüzeléses kemencénkben konfitált vaddisznó husi zsírjában. Természetesen, a saját kenyerünkkel tálalva. Merthogy a Malom pince a pékségünk péküzlete is egyben, ahol a nyitva tartásunk napjain frissen sült kovászos kenyerek és ínycsiklandó édes és sós péksütik töltik meg a polcokat. 

Az édesszájúak számára is jó hírünk van, mert az Orfűi Malmok saját sütiműhelyéből csodálatos torták és piték, kekszek és macaronok érkeznek szüntelen a vendégek örömére.

Büszkék vagyunk arra, hogy az Orfűi Malmok egy élettel teli hely, ahol minden betérőnek – legyen akár múzeumlátogató, vendég a kávézóban, vagy egy beszállítónk – jut egy kis figyelem, odafordulás, egy-egy jó szó. A malomudvar a helyi közösségi élet forgalmas színtere, találkozópont, és tavasztól őszig izgalmas zenei események, táncházak, mini fesztiválok helyszíne is. Lintinger Peti szakács barátunk évek óta főz nálunk ezekre az eseményekre, és a fő szezonon kívüli hétvégéken meleg egytálételekkel örvendezteti meg a betérőket. A Malom pince nyitva tartásáról itt található bővebb információ, a programokról facebook oldalunkat vagy programnaptárunkat érdemes felkeresni.

A nyári konyhától a Pajtapékségig

A kilencvenes évek elején, amikor elindult az őrlés a vízimalomban, a nyári konyha fatüzeléses kemencéjébe is új élet költözött. Az első kenyerek – és a sok századikak is – Füzes Péter keze alól kerültek ki. Miután elindította a malomban a „verklit” (értsd: a malom őrlőgépei), Péter szaladt vissza az iskolásokhoz kenyeret dagasztani, akik azért érkeztek, hogy megtanulják hogyan születik először a búzából liszt, majd a lisztből ropogós kenyér. Akkor bizony még a vízimalom szolgáltatta a kenyérhez a jó lisztet. Péter halála után az őrlés sajnos megállt, de a kenyérkészítést vittük tovább. Sőt, saját kovászt is neveltünk lisztből és vízből. A kenyér készítését nem csak az iskolás csoportoknak tanítottuk, de egyszer és mindenkorra a szenvedélyünkké vált. A kezdetekben – más nem lévén – csak a fatüzeléses kemencében sütöttünk, és a tésztákat – jó 25 kg-t, ami a teknőbe befért – kézzel dagasztottuk. Évről-évre egyre nagyobb igény mutatkozott a kenyerünkre, a kis kemence és a karjaink már nehezen győzték az iramot, így megérett az idő a továbblépésre.

2022. februárban nyitotta meg kapuit az Orfűi Malmok Pajtapéksége, ami új dimenzióba emelte számunkra a kenyérsütést. Ez a kis kézműves pékség harmonikusan ötvözi a hagyományos eljárásokat és a modern technológiát. Az ember, vagyis a pék folyamatos odafigyelése és hozzáértő kezei, valamint a tiszta és adalékmentes alapanyagoknak köszönhetjük termékeink magas minőségét. Minden kenyerünkhöz természetes kovászt használunk, amely a jó kenyér nélkülözhetetlen hozzávalója. A kenyerek mellett készítünk péksüteményeket is, amelyek közt megtalálhatók a gyermekkorunkat idéző, finoman foszlós kelt tészták, de a vajjal rétegzett hajtogatott tészta is nagy kedvencünk. Több vendégünk mondta már, hogy a vajas croissant-unk fogyasztása közben gondolatban Párizsban érezte magát. Többféle sós és édes verzióban, különféle töltelékekkel variálva készítjük ezeket a péksüteményeket. A Petya cipó a legrégebb óta sütött kenyerünk, amelynek készítését még Füzes Pétertől tanultuk a fatüzeléses kemencében. A receptúrát és a technológiát egy kicsit tovább csiszolva, ma is készítjük az Orfűi Malmok zászlóshajós termékévé vált Petya cipót. A névválasztással neki állítunk emléket.

A lisztek a mohácsi Garat malomból és a pécsi BIOM köves bio-malomból érkeznek hozzánk.A kenyereket és péksütiket kávézónk pultjában árusítjuk. Működésünk már nem csupán a nyárra és az idegenforgalmi szezonra korlátozódik, egész évben nyitva vagyunk és sütünk. A kenyerekre előrendelés is leadható facebook oldalunk kenyérrendelős posztja alatt.

Sütiműhely az egykori molnárlakásban

Míg a nyári konyha kemencéjében csodás kenyerek sültek, az édességek készítéséhez is megteremtettük a feltételeket, és 2017 nyarán a vízimalom egykori molnárlakását sütiműhellyé alakítottuk. Itt készülnek azok a finomságok, amelyekből a kávézónk pultját nap-mint-nap feltöltjük, vagy akár különféle eseményekre rendelésre is készítünk. A desszertek között megtalálhatóak a torták, gyümölcsös piték, francia tarte-ok, macaronok, pohárkrémek, kekszek és kuglófok. A lényeg, hogy készítésükhöz kizárólag magas minőségű és adalékmentes alapanyagokat használunk, az ízek választékában az aktuális évszakra jellemzőket igyekszünk követni. Hiszünk abban, hogy egy jó sütemény előállításához nem kell más, mint kiváló alapanyag, precízen használt technológia és a cukrász derűs jó kedve.

Termékek rendelésre

A vendéglátás mellett a Pajtapékség és Sütiműhely is egész évben működik. A termékeket nem csak helyben fogyasztásra, hanem különféle eseményekre, családi vagy céges rendezvényekre is kínáljuk előrendeléssel.

Ha tortát vagy egyéb aprósütit, pogácsát szeretnél rendelni, akkor mindenképp vedd fel velünk a kapcsolatot telefonon vagy személyesen.

Éttermek és vendéglátóhelyek megkeresését is várjuk, ebben az esetben is telefonon vagy személyesen keress bennünket.

Ugyan jelentősebb ráhagyással sütünk, ha nem szeretnél lecsúszni a kenyérről, még mindig érdemes bebiztosítanod a facebook oldalunkon rendszeresített kenyérrendelős poszt alatt hozzászólásban. Ebben a posztban ismertetjük mindig az aktuális hét sütős napjait és kenyérválasztékát árakkal, termékleírásokkal. 

Ezen az oldalon egy kis ismertetőt állítottunk össze a rendszeresen elérhető tortáinkból és sós aprósütikből, de szezontól függően a kínálatunk változni szokott.

Felhívjuk a figyelmet, hogy műhelyeinkben készítünk liszt- és tejmentes termékeket, de a teljes mentességet nem tudjuk garantálni, a keresztszennyeződés fennállhat!

Ünnepi torták (20 cm ø, 10-12 szeletbe vágható, a dekoráció szezontől függően eltérhet) – 12.000 Ft

Választható ízek:

  • ‘KARMA’ – karamell – mogyoró – csokoládé
  • ‘MAMMA MIA!’ – mangó – maracuja – eper – fehércsoki
  • ‘ZÖLDERDŐ’ – pisztácia – málna – mandula
  • ‘CIKORNYA ‘ – citrom – kókusz – áfonya
  • ‘MÁZLI’ – mák – feketeribizli – málna – joghurtos fehércsoki (lisztmentes)
  • CSUPA CSOKI torta
  • TIRAMISU torta
  • SÜLT SAJTTORTA – málna / meggy – pisztácia
  • SACHER torta

Francia tarte (20 cm ø, 10-12 szeletbe vágható, a dekoráció szezontől függően eltérhet) – 10.500 Ft

Választható ízek:

  • málna-étcsokoládé
  • klasszikus citrom tarte
  • erdei gyümölcs – pisztácia
  • sós karamell-étcsoki-mogyoró
  • körtés sült mandulatorta
  • málnás sült pisztáciatorta

Orfűi Malmok kuglóf (14 szeletes) – 9.800 Ft

mák-citrus / pisztácia – vörös áfonya / mogyoró – karamell

Macaron (lisztmentes) – 550 Ft/db

Választható ízek: sós karamell, pisztácia, csoki-mogyi-karamell, málna, mák-feketeribizli, mangó-eper, narancsos étcsoki, egzotikus, karamellizált fehércsoki-narancs

Kekszek: csokis / pisztáciás / vegán bounty / vegán mák-citrom – 500 Ft/db

Apró sajtos pogácsa – 6600 Ft/kg (1 kg kb. 65-70 db pogácsát jelent)

Magos-sajtos stangli (házi leveles tésztából) – 7700 Ft/kg