“Egy vekni kenyérrel a legkönnyebb boldogságot okozni”

Szmrtyka Hannah kis túlzással alig tette le az evezőt, máris nyúlt a péklapátért. A fiatal orfűi lány 11 évnyi verseny-kajakozás után érkezett az Orfűi Malmok pékségébe, és saját bevallása szerint most igazán jó szolgálatot tesz neki a munkában a sportolás közben edzett erőnlét és kitartás.
“Tavasszal fejeztem be a szakács iskolát, de számomra egyértelmű volt, hogy szakácsként nem fogok dolgozni. Őszintén szólva a pék szakma hihetetlenül érdekelt nagyon, mivel kiskoromtól fogva érdekelt a kelt tészta, a malmok pékségét pedig jól ismertem orfűiként. Telefonáltam, hogy nem kell-e plusz kéz? Megbeszéltük, hogy eljövök önkénteskedni, aztán meglátjuk, mennyire vagyunk szimpatikusak egymásnak” – mesél a kezdetekről Hannah. Ez a kérdés mindenesetre hamar eldőlt, mára már jól tudja, hogy melyik kollégájának milyen a “kis pillecukor oldala”.
A malmok pékségében az első napokban Szilvi mellett tanulta be az alapokat, és az inasheteket gyorsan felváltotta az önálló munkavégzés. A nap legkedvesebb pillanata azért még mindig az, amikor látja kisülni a kenyereket, na meg ahogy frissen kikerülnek a kemencéből. “Gyúrod a tésztát, és szó szerint belegyúrhatod a szeretet. Egy vekni kenyérrel a legkönnyebb boldogságot okozni!” – árulja el.
A diós csiga és a kakaós-leveles a sztár kedvence, még akkor is, ha a vendégeknek ezek csak a pisztáciás után jöhetnek szóba. Nagy álma, hogy egyszer majd híres külföldi pékségekben szerez gyakorlatot, de az már kirajzolódott benne, hogy amíg el nem sajátítja alaposan a szakmát, addig biztosan a malmos pékcsapatot erősíti majd.
Mikor arra kérjük, ossza meg velünk, szerinte mi a leginkább hasonló a versenysport és a pékség között, a maratoni kajakozásban párosban kiemelkedő nemzetközi eredményeket elérő lány így válaszol: “mindig előre kell gondolkodnod, megfontolni a következő lépésed, hogy hova akarsz eljutni. És most az elmúlt szezon hosszú műszakjaiban bizony jól jött a sportban szükséges kitartás”.