Megnyílt az Orfűi Pajtapékség

Akik sokat járnak hozzánk, tudják, hogy az Orfűi Malmoknál az utóbbi években sok változás történt. A kisebb-nagyobb átalakítások és fejlesztések közül a legfontosabb újdonság, hogy februárban elkészült az új pékműhely. Már nagyon vártuk, nálunk jobban talán csak a törzsvendégek.

Először húsz évvel ezelőtt fogalmazódott meg bennünk egy pékműhely gondolta. Akkor nem vágtunk bele, talán nem volt még ideje, de nem is mondtunk le róla. A gondolat felkerült egy másik polcra, és mostanra érett meg bennünk az elhatározás. A jó kenyér iránti igény, a csapatunk tudása és magabiztossága most ért el oda, hogy bele merjünk vágni a régi álom megvalósításába.

Az új és régi építészeti megoldásokat ötvöző pajtaépület, ami a műhely otthona lett, 2019-ben készült el. Alapvetően raktárnak, tárolóhelynek szántuk, de a pékség “hátsó gondolata” miatt igazán sosem használtuk ebben a minőségben. Hirtelen túl evidens lett, hogy ez lesz a legjobb tér a rég áhított pékségnek.

A belső terek átalakítása és véglegesítése hónapokat vettek igénybe, és végül sikerült egy méltó, minden feltételnek és igénynek megfelelő épületet birtokba venni. Igyekeztünk a legapróbb részletekre is odafigyelni. A simított betonra mintás cementlap burkolatot helyeztünk el, amely a funkcionalitáson túl (takarítható és időtálló) a ház dísze lett. Férjem, Simon több évtizede foglalkozik ezekkel a régi, bontásból visszamaradt járólapokkal, amik annak idején paraszti és polgári házak padlójául szolgáltak.

Volt olyan cementlap, amiért egészen Zalaegerszegig mentünk, de a csillagos lapok a közelből, Barátúrról származnak, Barát Feriék portájáról. A lisztraktár impozáns pepita lapjait Kisgeresdről mentettük át Sümeghy Gyöngyvér házából. A cementlapok nagyon feldobják a teret. Simon megtanította nekünk, hogy egy jól megválasztott cementlap burkolat sokat hozzátesz a tér látványához. És valóban: praktikum és esztétikum jól megfér egymás mellett. Mi több, hiszek benne, hogy egy szép és inspiráló munkakörnyezet befolyásolja a munka és a kiadott termék minőségét is.

A műhelybe természetesen új gépek is költöztek, amelyek jelentősen megkönnyítik a pékek munkáját. A beszerzésükben nagy segítségünkre volt a VP6-19.2.1.-60-15-20 kódszámú, Mecsekvidék Helyi Közösség Egyesület – Mikrovállalkozások meglévő tevékenységeinek fejlesztése című felhívásra benyújtott nyertes pályázatunk. 

Fontosnak tartjuk hangsúlyozni, hogy a pékműhelyt nem közönségforgalmú helynek szántuk, de az ajtóból bekukucskáló vendégeknek szívesen mesélünk az éppen zajló munkafolyamatokról.

Továbbra is kizárólag jó minőségű alapanyagokból dolgozunk, tiszta, adalékmentes lisztből készítjük a kenyeret és a péksüteményeket. A gépek ellenére megmarad a tevékenység manufakturális, kézműves jellege, hisz az ember a folyamat minden pillanatában jelen van. Kézzel tapintjuk a tészta állagát, formázzuk, érezzük az illatát, és amikor kell, korrigálunk, igazodunk a körülményekhez. A természetes kovásszal történő munka különösen nagy odafigyelést igényel. 

Mielőtt még bárki azt hinné, hogy a fatüzeléses kemencét nyugdíjazzuk, megnyugtatom, hogy a csoportoknak szánt kenyérsütő foglalkozásokhoz és látványsütésekhez továbbra is ezt a kemencét fogjuk használni. Sőt, most hogy a régi a kemencét nem kell agyonterhelnünk a mindennapos termeléssel, több foglalkozást tudunk bevállalni, a résztvevők pedig nagyobb szabadságot kapnak a gyúrásban, mindenki jobban összelisztezheti a kezét.

A pékműhely profi kenyérsütő kemencéje (ami eddig Kisapátiban a Búzalelke pékségben szolgált) olyan héjszerkezetet ad a kenyereinknek, ami a fatüzeléses kemencét idézi, de itt nem fordulhat majd elő – hacsak a pék el nem szundikál –, hogy a cipók megégjenek vagy alulsüljenek. A minőség állandó lesz, ami nagy előny az igények megfelelő kiszolgálásában. Mindezt az tudja igazán értékelni, aki dolgozott már fatüzeléses parasztkemencével. Nem csak a mennyiségben, de a kínálatban is előrelépés ez a pékműhely, hiszen korábbiakhoz képest nagyobb kenyér és péksüti-választékot tudunk biztosítani. Aki járt mostanában nálunk, tudhatja, hogy végre elő tudtunk rukkolni nagy kedvenceinkkel: leveles tésztából készült édes és sós péksüteményekkel. Készítünk például klasszikus vajas croissant-t is. 

A legcsodálatosabb persze az volna, ha még élne édesapám, és a sütéseket az ő vízimalomban őrölt lisztjéből tudnánk megvalósítani, de a malom sajnos már nem jár. A liszt nagy részét az egyébként nagyszerű mohácsi Garat Malomból vásároljuk, és elkezdtünk kísérletezni egy újonnan beindított pécsi kövesmalom (BIOM) teljesőrlésű lisztjével is.

Az orfűieknek fontos hír lehet, hogy nem csak a turisztikai szezonban, hanem egész évben, télen is nyitva leszünk. Az sem titkolt tervünk, hogy friss péksütikkel, szendvicsekkel és frissen facsart levekkel egy jó kis orfűi reggelizőhely legyünk!

Egy másik támogatással, (ami a VP6-19.2.1.-60-16-21 kódszámú, Mecsekvidék Helyi Közösség Egyesület – Helyi fejlesztések támogatása című felhívásból valósult meg) irodai eszközökkel, kerti és karbantartáshoz szükséges gépekkel, új szitanyomó asztallal, valamint asztalokkal és rendezvénysátorral bővült az Orfűi Malmok eszközállománya. Az új karusszel rendszerű szitaasztal fontos előrelépés a grafika műhelyünknek, ezzel könnyen lehet több színű szitanyomatokat készíteni.

Az újdonságok és a bővülés nagy motivációt adott az egész csapatnak, és természetesen maga a csapat is bővült. Az ismerős arcok mellett vendégeink új kollegákkal is találkozhatnak, vagy épp összeütközhetnek, ahogy az a teli tálcával loholó pék, és kávé után ácsingózó betérővendég találkája esetén lenni szokott. Mindenesetre nekünk nagyon jó érzés látni, hogy a malomudvar újra élettel telt meg, akárcsak régen, a molnárok idejében.