Bemutatjuk beszállítóinkat: Keserű Zoltán tojásteremelő

Egy cukrászműhelyben a tojás legalább annyira fontos hozzávaló, mint egy pékségben a liszt. Az Orfűi Malmoknál odafigyelünk az alapanyagokra, gondos tervezés előzi meg, honnan szerezzük be őket. Hiszünk a hosszú távú partneri együttműködésekben. A tojások évek óta Keserű Zoltán tojástermelőtől érkeznek, aki immár tíz éve fogott bele a családi vállalkozásba. Emelett főállásban Ócsárd polgármestere.

A falusi életet nem cserélné el semmiért, 1980 óta él a faluban, ahol édesanyjáék is, „itt vásároltunk egy régi házat pajtával, amit felújítottunk”. 2012-ben kezdett el tyúkokat tartani és tojást értékesíteni. Kezdésként 100 tyúkot vásárolt, ám a családi munka kistermelői tevékenységgé nőtte ki magát. A tojásokat vendéglátóhelyeknek szállítja, piacokon értékesíti, Pécsen például a Patrónus Termelői és Kézműves Piac vagy a Pécsi Kosár Közösség termelői között is megtalálhatjuk Keserű Zoltánt.

Aktív szerepet vállal a megyei termelői összefogásban. Alapítója több szociális szövetkezetnek, alelnöke a megyei agrárgazdasági kamarának. Az ócsárdi Baranya Kamrája Szociális Szövetkezetben savanyúságokat állítanak elő az önkormányzat által megtermelt zöldségekből. „Közfoglalkoztatásban megtermeljük az alapanyagot, a szövetkezet feldolgozza, és savanyúság formájában értékesíti. A palántától az asztalig egy kézben van a munka.”

Azonban a tojástermelés kézzel foghatóan napi szintű feladat, ami reggel hatkor tojásszedéssel kezdődik. A szabadtartás Zoltán szerint az egyik legjobb tartási mód, hiszen

„a tyúkok kint tudnak kapirgálni a szabadban, összeszedik a bogarat, füvet, amire szükségük van.”

Emellett megfelelő minőségű, saját receptúra alapján kikevert takarmányt is kapnak. „Nincs gépesítés, mindent kézzel végzünk, a tojásszedéstől a pecsételésig. Az összegyűjtött tojást még kézzel válogatjuk, hogy ne legyen benne sérült vagy koszos termék, majd méret szerint osztályozzuk. A szabadtartás nehezebb és költségesebb kategória, de az eredmény jobb és minőségibb.”

Similar Posts