Az Orfűi Malmok új pékműhelyének otthona az új és régi építészeti megoldásokat ötvöző pajtaépület. A belső terek átalakítása és véglegesítése hónapokat vettek igénybe, és végül sikerült egy méltó, minden feltételnek és igénynek megfelelő épületet birtokba venni.

Igyekeztünk a legapróbb részletekre is odafigyelni. A simított betonra mintás cementlap burkolatot helyeztünk el, amely a funkcionalitáson túl (takarítható és időtálló) a ház dísze lett. Volt olyan cementlap, amiért egészen Zalaegerszegig mentünk, de a csillagos lapok a közelből, Barátúrról származnak, Barát Feriék portájáról. A lisztraktár impozáns pepita lapjait Kisgeresdről mentettük át Sümeghy Gyöngyvér házából.

A műhelybe új gépek is költöztek, amelyek jelentősen megkönnyítik a pékek munkáját. A beszerzésükben nagy segítségünkre volt a VP6-19.2.1.-60-15-20 kódszámú, Mecsekvidék Helyi Közösség Egyesület – Mikrovállalkozások meglévő tevékenységeinek fejlesztése című felhívásra benyújtott nyertes pályázatunk. 

Fontosnak tartjuk hangsúlyozni, hogy a pékműhelyt nem közönségforgalmú helynek szántuk, de az ajtóból bekukucskáló vendégeknek szívesen mesélünk az éppen zajló munkafolyamatokról.

Kizárólag jó minőségű alapanyagokból dolgozunk, tiszta, adalékmentes lisztből készítjük a kenyeret és a péksüteményeket. A gépek ellenére megmarad a tevékenység manufakturális, kézműves jellege, hisz az ember a folyamat minden pillanatában jelen van. Kézzel tapintjuk a tészta állagát, formázzuk, érezzük az illatát, és amikor kell, korrigálunk, igazodunk a körülményekhez. A természetes kovásszal történő munka különösen nagy odafigyelést igényel. 

A pékműhely profi kenyérsütő kemencéje (ami eddig Kisapátiban a Búzalelke pékségben szolgált) olyan héjszerkezetet ad a kenyereinknek, ami a fatüzeléses kemencét idézi, de itt nem fordulhat majd elő – hacsak a pék el nem szundikál –, hogy a cipók megégjenek vagy alulsüljenek. A kínálatban is előrelépés ez a pékműhely, hiszen korábbiakhoz képest nagyobb kenyér és péksüti-választékot tudunk biztosítani.

A liszt nagy részét az egyébként nagyszerű mohácsi Garat Malomból vásároljuk, és elkezdtünk kísérletezni egy újonnan beindított pécsi kövesmalom (BIOM) teljesőrlésű lisztjével is.