„Ez egy megunhatatlan szakma”

“Ha minőségi alapanyagokhoz nyúl az ember, csodát tud vele tenni” – vallja Gáspár Kinga, a sütiműhely új kollégája, aki január óta erősíti a malmok cukrász csapatát. Nyolc éve, a végzettsége megszerzése óta dolgozik a szakmában, és nem is tervez váltani. Hiszen, mint elmondta, számára “ez egy megunhatatlan foglalkozás”.
“Minden évszakban és hangulatomban más és más”, válaszolja, amikor arról kérdezzük, hogy mi a kedvenc süteménye. Majd kis gondolkodás után hozzáteszi: “azért bevallom, hogy egy jó sajttortával bármikor le lehet venni a lábamról”. Kifejezetten szereti, amikor rá bíznak valami kihívást jelentő feladatot, mert úgy érzi, ilyenkor tud igazán kibontakozni, és olykor meglepetést okozni. Szereti a szezonhoz passzoló ízeket, formákat, de az is igaz, hogy egyre jobban a házias ízek fele húz a szíve.
Kinga 2018-ban végezte el a cukrász szakmát Pécsen. “Meg kell hagyni, sokkal jobban élveztem a gyakorlatot, mint a padban ücsörgést”, meséli nevetve. Mindig szeretett volna olyan helyen dolgozni, ahol a minőségi alapanyagot tartják szem előtt, és nagyon foglalkoztatta a francia cukrászat is. Ezt egy belvárosi helyen találta meg, ahol öt évig dolgozott. “Szerencsés voltam, hiszen egy olyan mentorom volt, akinél jobbat nem is remélhettem volna. Hálás vagyok neki és a többi cukrásznak is, akikkel ott dolgoztam, hiszen rengeteget tanultam tőlük.” Ezek alatt az évek alatt tudatosult benne, hogy a cukrász szakma több, mint amit sokan gondolnak róla.
Az Orfűi Malmok cukrászműhelye nem volt ismeretlen számára, évek óta járt a malmokhoz vendégként. “Mindig is vonzotta a hangulata, tényleg megfoghatatlan, ami itt van”, árulta el. Mégis egy véletlennek köszönhetően kötött ki nálunk. Tavaly tavasszal részt vett egy cukrász kurzuson Budapesten, ahová több helyről érkeztek cukrászok. Itt ismerte meg a Blankát. A megismerkedést tett követte, nyáron már el is jött egy próbanapra, de a napi ingázást akkor nem tudta megoldani. Idén év elején viszont újra próbálkozott, és legnagyobb örömére “szeretettel vártak, amiért elképesztő hálás vagyok”!
“A legjobban az inspirál, hogy ez egy megunhatatlan szakma. Mindig lehet újat tanulni, és alkotni. Illetve nagyon nagyon jó dolog, amikor valakinek feldobom a napját egy szelet sütivel.” Nem véletlen, hogy a hobbija is a sütés. Kedvenc alapanyaga a vanília. “Nagyon izgalmas alapanyag. Egyszerű és nagyszerű. Bármit meg tud bolondítani, de önmagában is imádom.”