Latin-Amerika az Orfűi Malmokhoz látogat

„Latin zene mint olyan nem létezik. Iszonyatosan sokféle és komplex, egyfajta gyűjtőnév, amely magába foglalja a spanyol salsától a brazil szambán át a kubai vagy a New York-i kubai zenét”, mesél Latin-Amerika izgalmas zenei világáról Krommer Balázs, a Carlos Adiós! zenekar pécsi tagja, amely július 30-án az malomudvarra varázsolja a latin tánczenék hangulatát.

Hogyan alakult meg a zenekar?
A zenekari tagok nagy része már együtt zenélt a Cosa Polskában, amelynek repertoárjában elsősorban szláv nyelvű dalok voltak. Ebbe kerültek idővel latin salsa és brazil számok is, míg nem ebből az új igényből megalakult hat évvel ezelőtt az elsősorban latin-amerikai zenei fókuszú Carlos Adiós! zenekarunk.

Nem egy városból, sőt nem egy országból származtok. Milyen gyakran játszotok együtt?
Havi néhány alkalommal van fellépésünk. A nyári szezonban fesztiválokra járunk, az őszi-téli időszakban pedig klubokban játszunk. A zenekar magja Budapesten él, én pécsiként kapcsolódom be. Az énekesünk egyébként félig magyar, félig venezuelai, a gitárosunk mexikói származású. Bár már Magyarországon élnek, hozzák magukkal azt a zenei hagyományt, amiben felnőttek, és szocializálódtak, így autentikus arcokkal és hangokkal tudjuk erősíteni a zenekart.

Milyen zenei hagyományt képviseltek a latin zenén belül?
A zenei repertoárunk közös munka eredménye, mindenki beleteszi a magáét, és a két latin származású tagunk is hozza magával a saját dél- és közép-amerikai zenei ízlését. A Carlos Adiós! fő vonala a salsa hagyomány, ami nem egy egységes zenei műfaj, ahogy a szó jelentése is tükrözi: egyveleg, szósz. A New York-i szcénában kialakult, a bevándorlók által hozott karibi zene, ritmus és a jazz találkozásával született, latinos tánczene.
Emellett játszunk még cumbia számokat, amely kolumbiai népzenei alapú tánczene, és brazil szamba stílusú dalok is szerepelnek a repertoárunkban.

Ezek mind tánczenék, táncolható ritmusokkal. Szoktak a koncertjeiteken is táncolni?
A latin zenékben a zene és a tánc összeforrt. A salsa műfajt úgyis meghatározhatnánk, hogy az a zene, amire salsát lehet táncolni. Más zenekarokban is játszom, elsősorban jazzt, de a Carlos Adiós!-ban számomra az a különleges, hogy találkozik a zenei komplexitás és igényesség a gyakorlatiassággal, azzal, hogy ez egy táncolható produkció.
Szombaton a salsa lesz elsősorban terítéken, a klasszikus repertoárból táncolható darabokat hozunk. Szeretünk a koncertjeinkre érkezőkkel együtt létezni, és ezek a dalok igazi tánczenék élő előadásban, ezért biztatunk mindenkit a táncra a malomudvaron is!

Similar Posts