Színes programkavalkád

Mozgalmas időszakon vagyunk túl! Bizonyára ti is észrevettétek, hogy az elmúlt két évben igazi programkavalkáddal vártunk benneteket a malmoknál. Célunk az volt, hogy a gazdag épített örökségünk élménydús bemutatása és a gasztronómiai ínyencségek kínálata mellett kulturális csemegékkel is szolgáljunk nektek. 

Az Orfűi Malmoknál idegenforgalmi, múzeumi és gasztronómiai vonatkozású tevékenységeink mellett az elmúlt években egyre nagyobb hangsúlyt kaptak a hely szellemiségéhez illő zenés, színházi, nép és iparművészeti rendezvények. Bár a programjaink javarészt és hagyományosan saját erőforrásból valósulnak meg, ezek számában és minőségében nagyot léphettünk az NKA Magyar Géniusz Program Ideiglenes Kollégium támogatásának köszönhetően. A legfontosabb célunk az volt, hogy rendszeresen legyenek kulturális események a malmoknál. 

A támogatásnak köszönhetően az elmúlt két évben megnőtt az általános érdeklődés az Orfűi Malmok iránt, családok, akik egy-egy programra látogattak ki, visszajáró vendégekké váltak. Vannak, akik nálunk ismerkedtek meg a táncházazás vagy nyári szabadtéri koncertek, előadások hangulatával. Örömmel tapasztaltuk, hogy sok vendégünk érkezett célzottan. A programok kivétel nélkül ingyenesen zajlottak.

Most visszanézve is zavarba ejtően gazdag volt a programkínálat! Színházi program volt, amikor A Bányavirág megelevenedett a malomudvaron, míg gyereknapon a Guliba társulat előadása várta a gyerekeket. Visszajáró előadásunk a MárkusZínház egy-egy bábjátéka, karácsonyi jelmezes, tradicionális pásztorjátékunk töretlen népszerűségnek örvend. 

Rendszeresen felléptek világzenei, klasszikus és kortárs zenészek. Olyan országosan ismert művészek, mint Kéméndi Tamás, Gráf Vivien, a Danubius Vonósnégyes, a Marching Jazz Band a Jazzenado és a Papa Jazz Seven, volt Carlos Adiós!, Transz Kalahári koncert, míg Hamidreza Ojaghi kurd dallamokat hozott el hozzánk. Azért persze a hangsúly a népzenén volt. Horvát, szerb, moldáv, makedón, ír, francia és magyar táncházak során mindig megtelt a malomudvar, olyan népzenészek jártak nálunk, mint a Keptár zenekar, a Misina zenekar, Les a Alouettes, zenélt Sylvain Pourtier és Császár Róbert, hogy csak néhányukat említsük meg.

Néphagyományt és népművészetet ápolták az olyan események, mint a Szent Ivántól PéterPálig, vagy az államalapítás, Szent István és az új kenyér ünnepe, a Kender, len és gyapjú nap és az örök kedvenc Medvehagymafesztivál.

Similar Posts