Élményfoglalkozások kicsiknek és nagyoknak

A garantált múzeumi tárlatvezetések mellett májustól gyerekcsoportoknak szóló, élményalapú múzeumpedagógiai foglalkozásokkal várja az Orfűre látogatókat a malmok csapata.

Hogyan zajlottak a malomban a hétköznapok? Mit csinált, hol és hogyan élt a molnárcsalád? Hogyan készül a papír? A foglalkozáson nemcsak ezekre a kérdésekre kaphat választ a látogató, de megismerheti például a kenyértészta dagasztásának és a papírkészítésnek a rejtelmeit.

Az Orfűi Malmok hitvallása, hogy a színes és változatos élményeket kínáljon diák-, vagy akár felnőtt csoportok és családok számára. A múzeumpedagógiai foglalkozások biztosítják az élményszerű tanulás lehetőségét. 

“A programok részvételre, alkotásra és interakcióra építenek, így igyekszünk megteremteni és hosszú távon fenntartani a látogatókban a múzeumlátogatás pozitív élményét” – mondta el Neichl Noémi, a múzeumpedagógiai foglalkozások ötletgazdája. “A malmokban és környékén fellelhető örökségünk felfedezése nagyszerű lehetőséget jelent a fiatalokat játékos tanulással múzeumbaráttá tenni. Ezeket különböző korcsoportokra dolgoztuk ki, így az óvodásoktól a nyugdíjas csoportokig bárki tartalmas napot tölthet el az Orfűi Malmoknál.”

A jelenleg elérhető hat foglalkozás a malmok épületei, kulturális örökségünk, a papírkészítés, a kenyérdagasztás és a Vízfő-tanösvény köré épülnek, és előzetes bejelentkezés alapján látogathatók!

A kicsiknek szóló “A part alatt…” a vetéstől az aratáson át az őrlésig veszi végig a búza őrlést Tóni bácsi, a kedves molnár báb, na meg gyerekdalok és mondókák segítségével. Megismerkedhetünk az aratással, búzával, malommal, őrléssel és a sütéssel kapcsolatos tevékenységekkel. Feltárul, milyenek a malomban zajló hétköznapok, mit csinál, hol és hogyan él a molnárcsalád.

A papír születése foglalkozáson a résztvevők megismerhetik a papír születésének és elterjedésének történtét, a papírmalmok kialakulását, működését, sőt még a papírmerítést is ki lehet próbálni. 

A vízimalomhoz kötődik az “A malomnak nincsen köve…”, de sokkal több annál: a nagyobbaknak szóló foglalkozáson megismerhető a mecseki malmok 18-19. századi története. A résztvevők feladatokat oldanak meg, és ezeken keresztül fedezik fel azokat a tényezőket, amik a gazdaság, az ipar fejlődése és az újkor történelmi eseményeinek kapcsán a malomipart és az azt körülvevő társadalmat alakították. 

Örök kedvenc a Kenyérsütés, ahol az érdeklődőt bevezetjük a kézzel dagasztott kovászos cipó készítésének folyamatába. A résztvevők bekapcsolódhatnak a dagasztás majd a formázás műveleteibe, és megismerik a fatüzeléses kemence használatát. Ennek rövidebb változata a Perecelő, csak itt a fókusz a kelttészta-sütés folyamatán van. Az elkészült finomságokat akár uzsonnára is elfogyaszthatják, vagy útravalónak is elvihetik.

A Vízfő-tanösvényt övező égererdő rejtett világát fedezi fel a tanösvény-túra. A terep jól járható, a haladást és szemlélődést egy emelt pallóösvény segíti, ami a patak mentén kanyarog, és olyan állatok is megmutatják olykor magukat, mint a jégmadár.

A programok előzetes bejelentkezés alapján látogathatók!

Similar Posts