A mohácsi liszt ereje

„A jó lisztnek összetartó ereje van a szakmában”, vallja Bányai Diána, a mohácsi Garat Malom cégvezetője. Az Orfűi Malmokban évek óta a lisztjeikből készülnek a kenyerek, pék- és cukrásztermékek. A mohácsi malomcsapata lelkiismeretes és lelkes munkájának gyümölcse hamar országos hírt hozott. A malom több mint százéves hengerszékei ugyanis saját búzából, kézi ellenőrzéssel készítenek magas minőségű liszteket.

Mohácson 1992 óta őröl a malom, ahova a már szinte muzeális értékű hengerszékeket egy németországi malomból vásárolták, majd helyezték üzembe az akkori tulajdonosok. „A Bóly-Töttösi Zrt. 2017-ben vette át az üzemeltetést azzal a szándékkal, hogy kizárólag csak az anyacég által megtermelt, saját búzát őröljön benne”, meséli Diána a Garat Malom működésének egyik sarokkövét. Négyféle búzát dolgoz fel a malom: étkezési búzát, királybúzát, tönkölybúzát és kamut búzát, amelyeket Bóly és Töttös környékén termesztenek.

A hengerszékes malmot bár villamosenergia működteti, kiemelt szerepe van a molnárok munkájának. A hengerpadon 5 hengerszék 15 rendszerrel dolgozik, az emeleten pedig 2 szita működik, egy kölöncös és egy kefés. Azonban „nincs számítógép vezérelte folyamat, nincs labor a mérésekhez, az őrlés egész folyamatát kézzel ellenőrizzük a molnárok szaktudása, szaglása, tapintása alapján”, emeli ki Diána.

A kismalomnak számító Garat Malomban napi 8-10 tonna búzát őrölnek. Minőségét az adja, hogy gépekkel nem helyettesíthető, emberi érzékeléshez kötött, kéziellenőrzési folyamatokon megy át. „A molnár dönti el, hogy kell-e még vizet adni a koptatáshoz, és ő tartja életben a hengerszékeket. Több mint százévesen is olyan jól működnek, hogy ha megfelelően karban tartják őket, akkor akár még száz évig is kiszolgálják az embert”, teszi hozzá a cégvezető.

Az egykor virágzó molnár szakma az utóbbi évtizedekben kezdett eltűnni Magyarországról. Ám a mohácsiak kezdeményezésére létrejött egy oktatóközpont, és elindult egy OKJ-s molnárképzés is. „Régen a szakközépiskolában évekig tanulták a szakmát. Remélem, sikerül majd a gyakorlatbaátültetni ezt a tudást a jelenlegi képzéssel.Szerencsések vagyunk, mert két molnárt is örökültünk a malommal együtt, akik a kezdetektől itt vannak velünk. Azóta egy kolléga részt vett a képzésen, és a gyakorlatban tanulhatja meg a molnár szakma valódi működését”, árulja el a 14 fős malomcsapat vezetője.

Az Orfűi Malmokkal való jó kapcsolatot is örökölte a cégvezetés. Évek óta a mohácsi lisztekből készülnek Orfűn a termékek. „A jó lisztnek van valamiféle országos összetartó ereje a szakmában a pékek, molnárok és gazdák között. Emellett fontos, hogy felhasználói oldalról is történt egyfajta elmozdulás a minőségi lisztek felé”, hangsúlyozza Diána. A Garat Malom a maga nevében egyedülálló a régióban, büszkén vallják dolgozóik, hogy saját terményből dolgoznak, kézi ellenőrzés mellett, melynek köszönhetően állandó minőség tudnak nyújtani a pékjeiknek és vásárlóiknak.

Similar Posts