|

Szent Ivántól PéterPálig

„Szakad” a búza töve, kezdődik az aratás: tartja a hagyomány Péter-Pál napjáról. Szent Iván éjszakáján koncert után átugorjuk a tüzet, hogy elűzzük a sötétséget. Péntektől vasárnapig aztán népzenével, tánccal, kenyérkóstolással és kézműves foglalkozásokkal ünnepeljük a búzabetakarítás kezdetét a hagyományos Szent Ivántól PéterPálig eseményünkön.

A hagyomány szerint június 29-én, Péter-Pál napján indult meg az aratás a földeken. A legenda úgy szól, hogy Pétert, Róma első püspökét és Pál apostolt, a korai kereszténység jelentős alakját egyazon napon végezték ki Rómában. Erről közös napjuk tanúskodik. Az első kalászosok aratásának, a búza betakarításának az ő napjukon érkezik el az ideje. Ezen a napon a búza töve megszakad, elég éretté válik a gabonavágáshoz.

A gépesítés előtt asszonyok és férfiak vonultak ki a búzatáblák közé, és kezdték meg
az aratást sarlóval és kaszával. Eszközeiket a templom falához érintették a földekre menet, szerencsét és bő termést kérve a szentektől. Bár ma már munkagépek végzik a betakarítást, máig jelentőségteljes a pillanat, amikor először belép a búza közé az arató. Hétvégi programjainkkal az aratás kezdetét ünnepeljük, hiszen kenyereink, péksüteményeink is a sárga búzamezőkön születnek meg.

Pénteken Kéméndi Tamás harmonikaművész Gráf Viviennel közösen baranyai népi dalokat szólaltat meg. Szombaton délelőtt kivisszük az udvarra a nagy teknőt, hogy látogatóink előtt dolgoztassuk meg a kenyértésztát. Aki megvárja, délután meg is kóstolhatja a kemencében addigra szép ropogósra sülő cipókat. Nem csak ezért érdemes maradni, ugyanis Hamidreza Ojaghi perzsa, kurd zenéket és táncokat, a MárkusZínház Az égiérő fa előadását, a Tenkes zenekar pedig magyar népdalokat hoz el a Malmokhoz. Vasárnap a Vizin és a Misina zenekarok koncertjei várják a látogatókat. Lesz papírmerítő foglalkozás is, amire előzetesen a Garatban lehet regisztrálni. Szombat és vasárnap este igazi folkkocsmával készülünk vendégeinknek. Facebook esemény itt.

Fontos információ, hogy június 26-án útlezárás lesz Árpádtető és Orfű között. A tudnivalókat itt gyűjtöttük össze!

Similar Posts