A Medvehagyma Ház

“Hiszitek vagy sem, Orfűn ma is él egy sárkány. Látni szerencsére rég’ nem látták, de bárki meggyőződhet arról, hogy még mindig itt van. Amikor megfürdik sziklaodújában, a Sárkány-kútból csak úgy buzog fel a víz. Bizony ilyenkor, ha figyelmesen fülelünk, még a sárkány szörcsögése is hallatszik.”

„Nem múzeum, nem pusztán kiállítás, hanem pihenőhely is, ahova érdemes betérni”, vallja Murányi Zoltán intézményvezető a Pécsi-tó partján 2015-ben épített, a Sárkány-kúttól kőhajításnyira található látogatóközpontról, a Medvehagyma Házról. „Az Orfűi Malmokkal testvérek vagyunk”, hiszen egy közös pályázatnak köszönhetően a Garat épületével és Papírmalommal együtt építették. Az Ökoturisztikai Látogatóközpontot üzemeltető Orfűi Turisztikai Egyesület missziója, hogy „összefogja azokat a környékbeli intézményeket és embereket, akik Orfű szépségét és értékeit szeretnék megosztani az idelátogatókkal”.

A Pelényi Margit Ybl-díjas építész tervei alapján készült épület Orfű és környékének egyik jellegzetes és népszerű növényéről kapta nevét. „A medvehagyma nem csak nálunk bújik ki az országban elsőként, de Orfű az egyik legnagyobb lelőhelye. Szerettük volna, ha az épület neve olyan szimbolikus értéket képvisel, ami ehhez a vidékhez kapcsolódik”, magyarázza Zoltán. A természeti örökség tudatos bemutatását szolgálja a ház, miközben eloszlatnak olyan tévhiteket is, hogy nem fogyasztható a medvehagyma virága. De talán ennél is fontosabb a természetkímélő gyűjtés ismertetése, és az, hogy felhívják a figyelmet az értelmetlen, nagy mennyiségű gyűjtéssel okozott károkra.

A rendezvényházként is működő látogatóközpont kiállítása tágabban a Nyugat-Mecsek és a négy tó környékének ökológiai, turisztikai és kulturális értékeit mutatja be, bármely korosztály számára élvezhető módon. “Az egészen kicsikkel a babzsákokban heverészve vagy a mesesarokban üldögélve tudjuk felfedezni az itt élő énekes madarak hangjait, a környék növényeit. Megtapogathatjuk a kőzeteket, elmerülhetünk az orfűi vidék csodás geológia különlegességeiben.” Nem csak a házban érdemes időzni, az épület tetején a Piknik Terasz várja a vendégeket hűsítő italra.

Az Orfűi Malmokkal a falu olyan nagy múltú rendezvényeiben is együttműködnek, “mint a Medvehagyma Fesztivál vagy a tavaly útjára indult Orfű Ízei Fesztivál”, emeli ki Zoltán. „Egymás tevékenységeit támogatjuk: túrákat, ifjúsági programokat ajánlunk közösen, hogy több napot is tartalmasan eltölthessen Orfűn a látogató.” A közös fellépést ösztönző egyesület Orfű mellett olyan településeket is igyekszik bevonni tevékenységeibe, mint Husztót, Kovácsszénája vagy Abaliget.

A nemrég útjára indult Mesés Mecsek keretében az Orfű környéki mondavilágot elevenítik meg. Az orfűi sárkány legendája az egyik legismertebb közülük. A Balázs-hegy északkeleti oldalában lévő Sárkány-kút egy olyan különleges karsztforrás, amelyből néha szinte kitör a víz, olykor meg teljesen elapad. A monda szerint amikor a barlangjába szorult sárkány felébred, és megfürdik a barlang kristálytiszta tavában, kinyomja a vizet a medencéből, melynek következtében feltör a forrás vize a felszínen. A mese és a fikció kínálta magyarázaton túl valóban egy „egyedülálló és megmagyarázhatatlan geológiai jelenséggel” van dolgunk.

A tudatos és aktív természetvédelem, Orfű vonzáskörzetének geológiai- és kulturális értékeinek megóvása, valamint a hagyományőrzés együttesen a kulturális sokszínűség képviseletével „feladatunk és felelősségünk a falu és az azt körülvevő természet életének fenntartásában”.

Similar Posts