Kivételes zenészek érkeznek Orfűre

Ír zenei hétvégénk alkalmából ismét ellátogatnak hozzánk zenész barátaink. Írországban tanultak, s bár ma már ki-ki a saját szülőföldjén tevékenykedik, évente egyszer összejövünk Orfűn, hogy három napig zenéljünk, és élvezzük a környék pompás levegőjét és vizeit (nem is beszélve a házi sörről).

Kelta dallamok csendülnek fel hétvégén többek között Quentin Vestur hárfáján a Fél/sziget zenéje fesztiválon az Orfűi Malmoknál. Az ír és breton hárfás hagyományok mestereként – zenészként és énekesként is – a kelta kultúra történelmi korokon átívelő „bard” zenei múltját kutatja, és képviseli. E zenei örökséget sokszor innovatív módon, más hangszerek által inspirálva, szólaltatja meg a világ egyik legősibb húros hangszerén.

Pénteken Sylvain Pourtier hegedűművésszel közös koncerttel nyitják meg a fesztivált, melyet követően a breton hárfazene dallamait hozza el a közönségnek a Garatba.


Az ír népzenéből nem maradhat el a hegedű. Az ír sziget hegedűs múltját és jelenét szólaltatja meg Sylvain Pourtier. A francia származású hegedűművész repertoárját főként az Írország nyugati megyéiben fennmaradt és ma is virágzó zenei anyag alkotja. Pénteken Quentin Vestur hárfaművésszel nyitják meg a fesztiválunkat. Hárfán és hegedűn az ír és breton zenei hagyományok mestereiként keltik életre a kelta bárdok világát.

Sylvain Pourtier hegedűzenéjével a hétvége során többször is találkozhattok a zenés közösségi eseményeinken, az úgynevezett session-ökön. Sylvain ugyanis nagyszerű művelője ennek a műfajnak. Írországi tanulmányai során rendszeresen zenélt az ír közösségi terekben és kocsmákban zajló session-ökben, ahol a népzene a mai napig élő műfaj. Koncertjeinek lendülete, előadói alapállása ebből az élményből táplálkozik.


Igazi breton tánczenét varázsol az Orfűi Malmokhoz a Duo Rouyer / Ar Gall. Klervy Rouyer hárfazenéje és Malo Le Gall fafuvolán megszólaló muzsikája nagyszerű összhangban szólaltatja meg Bretagne népzenei világát.

A kelta múltú, „kis Britanniaként” is emlegetett félsziget önálló nyelvével, zenéjével kilóg a francia kultúrából. Népzenei hagyományának egyik sajátos eleme a hárfa. A breton népzene másik jellegzetes hangszere a fafuvola, amely dallamosságával adja meg a breton tánczene ritmikus alapjait.


Az ír népzenében használt talán legkülönlegesebb sípos hangszerek szólalnak meg Susan Ní Cholmáin & Simon Pfisterer előadásában szombat este. Az ír származású Susan koncertinán, a németországi Simon pedig ír dudán (uilleannpipe) játszik. Mindkét hangszer elsősorban szolisztikus funkcióval rendelkezik az ír hagyományban, duóban viszont remekül kiegészítik egymást.

Susan és Simon ír zenei és tánctanulmányaikat követően kezdtek közösen muzsikálni, rendszeres fesztiválfellépők nemcsak Írországban, de egész Európában. Repertoárjuk felölei az ír népzenének utolsó három évszázadát az ír barokktól napjaink hangzásvilágáig. Koncertjeiken olykor még Bach és Mozart művek is felcsendülnek.

Nemcsak hallgathatjátok a zenei előadásokat, de workshop keretében ki is próbálhatjátok a különleges hangszereket a hétvégén. Előzetes bejelentkezés Horváth Zsombornál: +36209413397.

Similar Posts