Vízfő-tanösvény

Az Orfűi Malmoktól indul a cirka 1 km hosszú Vízfő tanösvény. Az ösvény az első néhány száz méteren az Orfű-patak medrét követi és a védett égererdőn keresztül egy kiemelt pallóösvényen vezet bennünket egészen a Vízfő-forrásig. Itt érdemes elidőzni picit, és megcsodálni Csete György különleges építészeti alkotását, a Forrásházat.

A patakon kétszer is átvágunk, hogy a helyi barlangászok főhadiszállására, a Mecsek Házához jussunk. Innen a réten keresztül visszakanyarodhatunk a malmokhoz.

A tanösvény ingyen is látogatható, de ha valaki igazán kíváncsi az élővilág és a táj csodáira, akkor benevezhet a „Mit rejt az égererdő” és „A Medvehangya nagy kalandja” programjainkra.

Figyelem! A terület fokozottan védett, kérjük ne térj le az ösvényről, ne szedd le a virágokat, ne zavard az állatokat, és vidd magaddal a szemetedet!

Látnivalók:

Vízfő-forrás, Forrásház, barlang

Megfigyelhető állatok:

jégmadár, ökörszem, csuszka, medvehangya

Növényritkaságok:

égerfa, zsurlók, harasztok

Kalandok a Vízfő-tanösvényen

Mit rejt az égererdő?


 Vezetett túra a Vízfő-tanösvényen
  • túra
  • időtartam: 50-60 perc
  • korhatár nélkül
  • max létszám: 30 fő
  • Vízfő-tanösvény

 A Medvehangya nagy kalandja


Tanulságos kalandjáték kicsiknek és nagyoknak
  • tevékenykedtető, interaktív, komplex
  • időtartam: 50 perc
  • javasolt életkor: 6 éves kortól akár felnőttek számára is, gyereknek tanári vagy szülői kísérettel, 10 év felett kisebb csoportokban felügyelet nélkül is teljesíthető
  • max létszám: 2-6 fő. Ez jelenthet családokat vagy iskolás csoportokat, osztályokat kisebb csapatokra bontva

Mit rejt az égererdő?

Vezetett túra a Vízfő-tanösvényen

Számunkra az Orfűi patak vízfői ága létfontosságú – hisz ennek vize forgatja meg a malmok kerekeit, de a pataknak, míg a malmokhoz elér, előbbre való feladata is van. Végig kell kanyarognia a rét és a helyenként lápos égererdő határán, öntöznie kell ezeket, és hűsítő párájával fent kell tartania azt a mikroklímát, ami különlegessé teszi környezetünket. Ha eljössz velünk egy tanösvénytúrára, megismerheted ennek a védett kis zárványnak a tágabb környezetünktől nagyon is eltérő karakterét, megtudhatod, hogy miért is van ekkora fajgazdagság egy reliktum társulásban. De egyáltalán… mi a búbánat az a reliktum társulás? A válasz bizony része annak a történetnek, ami a túra során lepereg a szemünk és olykor a képzeletünk előtt. Látunk – talán hallunk – különleges élőlényeket, természeti képződményeket, még a magyar organikus építészet egyik korai emblematikus alkotását is útba ejtjük, de ami a legfontosabb, hogy együtt eredünk nyomába azoknak az összefüggéseknek, ritka és hétköznapi csodáknak, amik folyamatosan körbevesznek minket, mikor belépünk egy erdőbe.

A túra a malmoktól indul, és ide is érkezik. Időtartama körülbelül 50-60 perc, hossza kb. 1 km. A terep jól járható, a haladást és szemlélődést egy emelt pallóösvény segíti, ami a patak mentén kanyarog. Ezt a  programot minden korosztálynak ajánljuk, vezetőnk a csoport életkorának megfelelően alakítja a meséjét. Előzetes bejelentkezés szükséges. Árakról itt találsz infót.

A Medvehangya nagy kalandja

Medvehangyának, ennek a furcsa erdei lénynek, van egy nagyszabású terve: repülni szeretne. Nem elég, hogy szegény egyszerre született medvének és hangyának, de még szárnyakat is akar a kis telhetetlen! El is indul az erdőben, mert tudja, hogy ott sok szárnyas lénnyel találkozhat, és tőlük talán kiderül, mi kell ahhoz, hogy álma valóra váljon. Amikor nyakába kanyarítja tarisznyáját, még nem sejti, hogy miféle kalandokba keveredik majd, és hogy lassan ki fog bontakozni előtte a malmoknál rejtőző misztikus molymolnár ősi titka. Még szerencse, hogy hősünknél mindig van egy falatnyi medvehagyma, amitől a kellő pillanatban  erősebb, gyorsabb és bátrabb lesz, mint Popeye a spenóttól. Mégis el kell neki a segítség…

Ha Medvehangya oldalán ti is belevágtok a nagy kalandba, akkor együtt látogathatjátok meg az erdő lakóit, és sok akadályt legyőzve ti is eljuthattok a malmoknál lappangó titokhoz. Közben persze szép helyeket láthattok, és a fejetekbe véshettek néhány fontos dolgot az égererdő és patak élőlényeiről. Kövessétek pontosan a mese utasításait, és ne térjetek le az ösvényről, vagy ha igen, tévedjetek vissza! Jelentkezni a Malom pincében lehet, de javasolt az előzetes bejelentkezés ezen a telefonszámon. A résztvevők a pincénél egy rövid eligazítás után magukhoz veszik az útravalókkal megpakolt tarisznyát, és indulhat a kaland.

Bejelentkezés

Bővebb információ és időpont foglalás:
muzeum@orfuimalmok.hu
+3620/319 65 86