„Engem hívnak, ha meg kell erősíteni a szárazmalom négyszáz foga közül néhányat”

„Egy műszaki embernek megdobogtatja a szívét, ha régi gépekbe lelket tud varázsolni”, vallja Molnár Zoltán, aki három éve erősíti az Orfűi Malmok csapatát. Miközben tanulja a molnár szakmát, idegenvezetést tart, karban tartja a malmok épületeit, a parkot, és ott segít, ahol kell. „A név kötelez”, mezőgazdasági gépészmérnökként, majd nyugdíjasként új szenvedélye a szakma kitanulása, hogy egyszer ő működtethesse a vízimalom százéves hengerszékeit.

Alföldiként nem csak az iskolapadban tanulta a mezőgazdaságot, hanem a családjában ismerte meg a kétkezi munka erejét, mert ott „egész nap folyik a munka, a földeken nincs hátradőlés nyugdíj után sem”. Azt a körforgást tapasztalta meg, melyet a természet üteme és az ezzel összeolvadó családi élet, emberi munka diktál. „Minden évben illik szántani, vetni, aratni. Mégis sosem lehet azt mondani, hogy a következő év olyan lesz, mint az előző, minden évben más”, meséli Zoltán, aki műszaki vezetőként is járta a földeket, mert „a naponta felmerülő problémákat kint lehet megoldani.”

A szentlőrinci mezőgazdasági iskola tanáraként vetette meg lábát Baranya megyében, és hamar elvitte útja osztályával a malmokhoz is. Idővel elszegődött Orfűre, hogy kitanulja a molnár szakmát, és része legyen az évek óta csendben álló vízimalom újraélesztésének. „Szinte történelemkönyvet kell felcsapni, hogy megtanuljam, hogy is volt”, meséli élvezettel az új szakma kitanulásával szabadidejét töltő, már nyugdíjas Zoltán.

A vízimalom karbantartása mellett kiszélesedett a feladatkör, „engem hívnak, ha a Garat pénztárfiókja akad, de akkor is, ha meg kell erősíteni a szárazmalom négyszáz foga közül néhányat”. Az idegenvezetés is bőven jelent elfoglaltságot, és hiába ismeri jól a három malom múltját, működését, a kenyérsütés menetét, a papírmerítés mikéntjét, a vendégek rendszerint hoznak valami újdonságot. „A látogatók mindig tudnak olyat kérdezni, aminek utána kell nézni, és ezáltal én is újat tanulok.”

Nyugdíjasként sem szeret hátradőlni, „a hobbim a munkahelyem, ahol szívesen töltöm az időmet. Bízom benne, hogy a malmok is és én is bírjuk egymást még sokáig.”

Similar Posts