A vízimalom

Tudtad, hogy a 150 éves orfűi vízimalom helyén már évszázadokkal ezelőtt is őrlés folyt?

Ez önmagában is nagy érték, hátha még mellé számítjuk a Vízfő-forrástól eredő patak alakította természeti környezetet, ami az Orfűi Malmok különleges karakterét adja. Három, jelenleg múzeumként működő malom áll itt, de mindegyik több is a maga nemében.

Az Orfűi Malmok legidősebb tagja a vízimalom. Épületének mai formáját a 19. század közepén kapta, és még száz éven át működött, amíg az államosítások idején le nem állították.

A vízimalom patinás hengerszékei igazi történelmi kuriózumok, ma is tökéletesen megfelelőek a gabonaszem őrlésére. A régi technológiát szinte eredeti alakjában ma is megtekintheti az idelátogató, és hozzáértő idegenvezetést is kap a korabeli őrlési, szállítási, tisztítási és szitálási módozatok megismerésére. Megtapinthatja a gépeket, és a malom alsó szintjén, a kerékházban közelről, működés közben is megcsodálhatja az egész malmot mozgásba hozó szerkezetet.

A magyar iparosodással kialakult hazai malomtechnológia világraszóló találmány volt, és a hengerszék adta lényegét. Utóbbi tökélyre fejlesztését egy magyar gépészmérnöknek, a hazai villamosipar elindítójának, Mechwart Andrásnak köszönheti a világ. Az orfűi vízimalom szívében ennek a technológiának csodálatos és működőképes, de egyik utolsó épségben maradt darabja található. A hengerszék vagy más néven hengermalom a gabonafélék felaprózását és lisztté őrlését végezte. A hengerszéken való őrlés újabb technológiát jelentett a malomkő használatához, a köves őrléshez képest, ám mindkét technológiának a mai napig megvan a létjogosultsága és szerepe.

Az eredeti funkcióját elvesztő, lassan múzeummá váló malom 1993-ban került családunk gondozásába. Molnár nagyapánk és gépész édesapánk hozzáértő kezei alatt akkor a gépek egy időre ismét életre keltek. A malom újra őrölt.

Ma már családunkban nincsen olyan, aki a molnár hivatást választotta volna, de a vízimalom iránt érzett felelősség és tisztelet generációkon átívelő. Családunk a malom örökségének megóvása mellett küldetésének érezte, hogy a mai ember méltó módon ismerje meg az egykori üzemet, ami oly sok embert szolgált hosszú évtizedeken át.

A vízimalom múzeumként működő épületében működik Kata cukrászműhelye. Ha ellátogatunk a fák között a természetbe olvadó, vendéglátóhelyként és múzeumi fogadótérként működő Garatba, nem csak a múzeumhoz válthatjuk meg a jegyünket, de megkóstolhatjuk az itt készült tradicionális és modern süteményeket.

Similar Posts