A megunhatatlan macaron

Két falat csupán, mégis benne van egy cukrász egész mestersége, gyakorlata. Kívül roppan, belül omlós. Izgalmas és váratlan szín- és ízkombinációkban hat leginkább az érzékszervekre. Minden kezdő cukrász megküzd vele, míg elkészíti első tökéletes példányát. Nem hiába örök és megunhatatlan kedvenc számunkra a macaron.

A franciaországi Nancyben lelkes apácák a 17. században már készítettek és fogyasztottak macaront, méghozzá Ávilai Szent Teréz mondását szem előtt tartva, miszerint „a mandula jót tesz azoknak a lányoknak, akik nem fogyasztanak húst” – olvashatjuk a Larousse enciklopédiában. Bár lényegét tekintve igaz, hogy francia cukrászok tették világhírűvé a mandulalisztből készült süteményt, valójában az európai gasztronómia másik világhírű országából, olasz földről származhat a 14-15. századból. Az olasz maccarone vagy maccherone kifejezés a tojásfehérjéből és darált mandulából készült édességek gyűjtőneve volt. Ám sokan ezzel is vitatkoznak, hiszen ahogy az a híres és különleges dolgoknál lenni szokott, mások is ringbe szállnak a világhódító macaron eredetéért: Velence és Párizs mellett a perzsa vidék is.

A ma ismert macaront azonban valóban francia mesterek „gyúrták” olyanná, amilyennek szeretjük. A kezdetben egyszerű mandulás habcsókokat egy párizsi cukrász, Claude Gerbet ötlete nyomán ragasztották össze mandulakrémmel. Ezt a nagyszerű ötletet fejlesztette tovább már egy huszadik századi cukrászmester, Pierre Desfontaines, aki ganache-al, azaz tejszínes csokoládékrémmel töltötte ki a habcsókok közötti űrt.

A világhírt természetesen Párizs alapozta meg a mandulasüteménynek, de Japán robbantotta be. Pierre Hermé, a világ egyik legismertebb ma élő cukrásza olasz meringgel pörgette fel a macaron tésztáját. Mi is az a meringue? Nem más, mint tojásfehérje hab! Amilyen egyszerű látszólag, annyival több odafigyelést igényel. Ez a macaronkészítés alapja is: óramű pontosság, éles figyelem, mesteri gyakorlat, hogy a macaron héj sima és magas, roppanós, belül mégis lágy legyen. De a sikerhez kellett még, hogy Hermé különös, forradalminak számító ízkombinációkkal tegye izgalmassá a macaront, ami mára szinte végtelen ízvariációkat hordoz magában.

Az Orfűi Malmoknál igyekszünk szem előtt tartani, hogy változatos, de szezonális és helyi ízekkel tegyük sajátunkká a receptet és a macaronélményt. A Sütiműhely állandó terméke a macaron, Kata keze alatt tízezres nagyságrendben készültek már az évek alatt (egyik személyes kedvence a passió-birsalma páros). Népszerű vendégeink körében a málnás, a pisztáciás, a mák-feketeribizli, vagy a napokban debütált karamellizált fehércsoki-narancs kettős, és reményeink szerint a zserbós is az lesz. Szeretjük magában vagy torta tetején díszítésként, de pohárkrémeinkbe is szívesen csempésszük bele.


Ha szeretnél macaront idén karácsonyra az Orfűi Malmok Sütiműhelyéből, december 20-ig előrendelést is leadhatsz nálunk. A karácsonyi asztalra nemcsak ízletes, de dekoratív különlegesség.

Szívesen elkészítjük neked! Az ízeket és a többi Karácsonyi kedvencünket itt tudod megnézni, és a rendelésedet is itt adhatod le számunkra!

Boldog, békés készülődést kívánunk az ünnepekre, nagyon szépen köszönjük a rendelésedet!

Similar Posts