A tavasz íze, Quiche-Orfű

medvehagymás quiche

Az év első friss ízét a medvehagyma hozza el nekünk. Mi az Orfűi Malmoknál csak a szezonban használjuk fel ételeinkhez, és ilyenkor is kíméletesen gyűjtjük: növényenként csak egy-egy levelet, a szárnál körömmel lecsippentve, kizárólag a kijelölt helyeken. 

A quiche a klasszikus francia konyha hagyományos étele. Egy sós pite, amely számtalan ízváltozatban készíthető el, és akár hidegen, akár melegen fogyasztható. Egy könnyed, rusztikus műfaj, amelyet személy szerint mi nagyon kedvelünk. Az Orfűi Malmoknál főleg medvehagyma szezon idején készítjük szalonnával és medvehagymával ízesítve. Elnevezésénél egy szójátékkal éltünk, nevét a helyiek által hívott településrészről, Kis-Orfűről kapta, aminek szélén az Orfűi Malmok is találhatóak.

Sós pite tészta:
165 g liszt 
105 g hideg vaj
bő csipet só
25 g hideg tej
1 tojás sárgája

Töltelék:
2 tojás
1 tojás sárgája
165 g tejszín
85 g tejföl
csipet só, bors
50 g pirított szalonna
vágott medvehagyma

Fontos, hogy a tészta gyúrásához hideg alapanyagokat használjunk. Először a lisztet elmorzsoljuk a vajjal, majd hozzáadjuk a folyékony anyagokat és pár gyors mozdulattal egynemű tésztává gyúrjuk. Kilapítjuk, folpackba csomagoljuk és hűtőben pihentetjük minimum egy órát.

Ez idő alatt elkészítjük a tölteléket. Ehhez a szalonnát lepirítjuk, őrölt borssal ízesítjük. A medvehagyma leveleket felaprítjuk. A sodóhoz simára keverjük a tojásokat, tejszínt és tejfölt, csipet sóval ízesítjük. Használatig félretesszük. 

A hűtős pihentetés után a tésztát kinyújtjuk és egy kivehető aljú, kb. 22 cm átmérőjű pite formába simítjuk. Az alját villával megszúrkáljuk, majd 170 fokra előmelegített sütőben majdnem készre sütjük. Ez kb. 15-20 percet jelent. Ezt követően, a pitét kivesszük a sütőből, az aljába szórjuk a szalonnát és a medvehagymát, majd színültig töltjük a tejszínes sodóval. Szép óvatos mozdulattal, anélkül, hogy a szélén túlfolyna, a pitét a sütőbe helyezzük és 160 fokon további kb. 15 percet sütjük. Akkor jó, amikor enyhe kocogtatásra a sodó már nem lötyög, hanem remeg (mint egy a sült sajttorta). Teljes kihűlést követően lehet szépen felvágni.

Tippek:

  • Azért fontos a tészta megfelelő elősütése, mert ennek hiányában szalonnás marad a piténk, hisz a tejszínes sodóval együtt az alja már nem fog tovább sülni.
  • A sodót szépen óvatosan töltsük a pitébe, ellenkező esetben az összes töltelék a pite szélére fog “szaladni”.
  • A tésztát és a sodót előre is el lehet készíteni. A tészta akár folpackban, vagy már kinyújtva a formába simítva, hűtőben napokig eláll. Az előre bekevert sodót is nyugodt szívvel tarthatjuk még néhány napig kontakt fóliával fedve a hűtőben.

Hasonló bejegyzések

  • A megunhatatlan macaron

    Két falat csupán, mégis benne van egy cukrász egész mestersége, gyakorlata. Kívül roppan, belül omlós. Izgalmas és váratlan szín- és ízkombinációkban hat leginkább az érzékszervekre. Minden kezdő cukrász megküzd vele, míg elkészíti első tökéletes példányát. Nem hiába örök és megunhatatlan kedvenc számunkra a macaron.

  • „A természet az én világom”

    „Az életemben szinte az összes utazásom a lovakról szólt, de ha most elindulnék, biztosan a növények kerülnének középpontba. Erre szeretnék építeni”, meséli a korábban lovak tréningezésével foglalkozó Füzes Orsi. Ma már, amikor éppen nem abaligeti gazdaságát és olajprés műhelyét építi, az Orfűi Malmok gyümölcsösét és bemutató ültetvényét gondozza.

  • Bemutatjuk beszállítóinkat: Keserű Zoltán tojásteremelő

    Egy cukrászműhelyben a tojás legalább annyira fontos hozzávaló, mint egy pékségben a liszt. Az Orfűi Malmoknál odafigyelünk az alapanyagokra, gondos tervezés előzi meg, honnan szerezzük be őket. Hiszünk a hosszú távú partneri együttműködésekben. A tojások évek óta Keserű Zoltán tojástermelőtől érkeznek, aki immár tíz éve fogott bele a családi vállalkozásba. Emelett főállásban Ócsárd polgármestere.

  • A mi Rákóczi túrósunk

    A tankönyv szerinti Rákóczi túrós sült túrókrémmel készül és általában szögletes szeletekbe vágják. Valószínűleg ez egy egyszerűbb elkészítési módja ennek a süteménynek, mi azonban a Malmoknál ezt egy sokkal könnyedebb túrómousse-szal helyettesítjük és tart formában készítjük.

  • Magtól a papírig

    Kevesen tudják, hogy a kenderből, az emberiség több ezer éves ipari rostnövényének háncsából gyönyörű és magas minőségű merített papír készíthető. A Papírmalomban növényi alapanyagokból, így többek között kenderrostból készítjük a papírt.

  • Programsoroló 2024

    Idén is számíthattok ránk, 2024-ben is a megszokott kínálattal és programokkal várunk titeket. Készülünk már tavasz legnépszerűbb rendezvényére, a Medvehagyma Fesztiválra. Idén családi programmal, kertész workshoppal és koncerttel a finomságok mellett.