Tanulmányúton Dániában

Korábban már hírt adtunk arról, hogy Petra Dániában járt. A tanulmányútnak két állomása volt, az egyik Koppenhága, a masik Maribo: egy pici város Lolland szigetén. Petra szempontjából a közös bennük a papír és Jorge Lar projektje a Prelo Prints, amely a könyvnyomtatás, az első európai nyomdászok eszközeit és módszereit használva készít gyönyörűen megmunkált fametszet illusztrációkat, könyveket és röplapokat.

Jorge kizárólag kézi merített papírt használ a késő középkor és a kora reneszánsz művei által ihletett nyomtatványaihoz, és nagy ritkán egy-egy fametsző kurzust is tart. A legutóbbi szeptemberben, Koppenhágában volt, ezen vett részt Petra is. 

Az út másik nem titkolt küldetése, a nálunk készített merített papírok tesztelése volt. Ehhez pedig már Mariboba kellett utazni, itt található Prelo Prints nyomdaműhelye, ahol egy impozáns 15. századi mintára megépített fa préssel dolgozik. Különböző anyagösszetételű papírokat próbáltak, leginkább régi len és kender vásznak feldolgozásával készített rongy papírokat.

Az ilyen első kézből kapott gyakorlati tudás nagyon értékes a saját műhelyünk és a művészekkel való együttműködéseink folytatásához. Jorge legújabb metszetei pedig az orfűi papírmalom íveire lettek nyomva, az eredmény magáért beszél!

Akit érdekel a téma, annak érdemes Prelo Print oldalára ellátogatni vagy az insta oldalát csekkolni.

A „Prelo” (a latin prelum szóból) egy régi portugál kifejezés a nyomdagépre.

Hasonló bejegyzések

  • Szent Ivántól PéterPálig

    „Szakad” a búza töve, kezdődik az aratás: tartja a hagyomány Péter-Pál napjáról. Szent Iván éjszakáján koncert után átugorjuk a tüzet, hogy elűzzük a sötétséget. Péntektől vasárnapig aztán népzenével, tánccal, kenyérkóstolással és kézműves foglalkozásokkal ünnepeljük a búzabetakarítás kezdetét a hagyományos Szent Ivántól PéterPálig eseményünkön.

  • Amikor minden gramm számít

    “Szeretem a letisztult környezetet, a bíbelődést a kicsiny virágokkal, amiket díszítésként a süteményekre teszek, szeretem, hogy itt minden gramm számít” meséli Gáspár Blanka, az Orfűi Malmok süteményeinek (és főleg macaronjainak) legfőbb készítője. Blanka szavai jól jelzik, hogy nem véletlenül lett cukrász. Sütött már nálunk kenyeret, készített kávét, de azért a szíve mindig visszahúzta a habzsákhoz. 

  • A mi Rákóczi túrósunk

    A tankönyv szerinti Rákóczi túrós sült túrókrémmel készül és általában szögletes szeletekbe vágják. Valószínűleg ez egy egyszerűbb elkészítési módja ennek a süteménynek, mi azonban a Malmoknál ezt egy sokkal könnyedebb túrómousse-szal helyettesítjük és tart formában készítjük.

  • Kötelező krém

    A frangipán egy közkedvelt francia cukrászkrém, nagy klasszikus, és szerencsére egyre több süteményben köszön vissza hazánkban is. A krém hagyományosan mandulalisztet, vajat, cukrot és tojást tartalmaz, sokszor vaníliával vagy egyéb ízesítőkkel kiegészítve.