A papírmalom

Készült már farmerből papír Orfűn!

A víz erejét hasznosító malmok nemcsak a gabonaőrlésben voltak nélkülözhetetlenek, de a papírkészítésben is. Az orfűi malmok legfiatalabb tagja a 2016-ban felépült papírmalom, aminek falai között egy szinte kihalt mesterség kel ma életre. Az épület egy újkori létesítmény rekonstrukciója, a terveket a régi hirdi papírmalom inspirálta. A vízimalom és a szárazmalom mellett csak látszólag kevésbé őshonos.

A papír és a papírkészítés az ókori Kínából ered. A féltve őrzött tudás lassan terjedt el a világ más tájain. Európában csak az első évezred táján jelent meg az arab kultúra közvetítésével, míg az első magyar papírmalomra a 16. század közepéig kellett várni. A mecseki papírkészítés azonban a 18. század közepétől, a török hódoltság megszűnése után terjedhetett el. Az első baranyai papírmalom Klimó György pécsi püspök nevéhez köthető. Míg a 20. század elejéig kétszáz papírmalmot alapítottak Magyarországon, közülük többet Baranya megyében, eredeti formájában mára egy sem maradt fenn az országban.

Az iparág aranykorában alig több mint 150 papírmalom működött egyidejűleg az országban, ami nem csoda, hiszen a papírkészítéshez nagy vízhozamú és tiszta vizű patakra volt szükség. Ezt jellemzően a hegyi folyók mellékágai tudták biztosítani, és ez jelentősen leszűkítette a szóba jöhető helyszíneket. A malomkereket hajtó vízenergián túl az eljárás során nagy mennyiségű tiszta vízre is szükség volt, amit az alapanyag áztatása követelt meg.

A “fehér művészet” hagyományos folyamatát korhű, de újonnan készített eszközökkel mutatjuk be Orfűn. Ma is éppen úgy merítjük a papírt az orfűi papírmalomban, ahogy tették azt évszázadokkal ezelőtt. Mivel nemcsak látványműhelyként funkcionál, a magas minőség érdekében modern gépeket is használnunk a papírkészítés során.

A papír nem más, mint növényi rostból készült lap, rostnemez. A növény rostokhoz sokfelé előszeretettel kevertek vászonhulladékot. (Nem véletlenül készítettünk papírt farmerból is.) A papírkészítés természetes technológiai alapjai a mai napig nem változtak, a növény rostosítása, a víz és merítőszitával történő lapképzés, a sajtolás, a szárítás, és végül enyvvel történő felületi kezelés hasonlatos maradt az évszázadokkal korábbiakhoz.

Az orfűi papírmalomban a vízikerék a korabeli malmokhoz hasonlóan kallómű segítségével súlyos kalapácsokat hoz mozgásba, amelyek a papírmerítéshez szükséges rostpépet készítik elő nagy robajjal. A hangos eljárás miatt a malmok köré a papírmolnár lakhelyét leszámítva nem is épültek lakóházak. A kézi merítés azonban már a 19. század közepén ritkaságszámba ment, gőzgépek, és robbanó-, majd elektromos motorok egyre inkább átvették a víz szerepét, a vízvezetékek kiépítésével pedig a hagyományos papírmalmok szép lassan modernebb gyáraknak adták át a helyüket.

A papírmalomban működő papírmerítő műhelyben a látogató megtekintheti a papírkészítés lépéseit, előzetes bejelentkezés esetén, foglalkozások keretében elkészítheti akár a saját papírját is. Petra vezeti az itt működő grafikai műhelyt, ahol az egyedi grafikákkal díszített saját termékeink is készülnek.

Similar Posts