A vízimalom

Tudtad, hogy a 150 éves orfűi vízimalom helyén már évszázadokkal ezelőtt is őrlés folyt?

Ez önmagában is nagy érték, hátha még mellé számítjuk a Vízfő-forrástól eredő patak alakította természeti környezetet, ami az Orfűi Malmok különleges karakterét adja. Három, jelenleg múzeumként működő malom áll itt, de mindegyik több is a maga nemében.

Az Orfűi Malmok legidősebb tagja a vízimalom. Épületének mai formáját a 19. század közepén kapta, és még száz éven át működött, amíg az államosítások idején le nem állították.

A vízimalom patinás hengerszékei igazi történelmi kuriózumok, ma is tökéletesen megfelelőek a gabonaszem őrlésére. A régi technológiát szinte eredeti alakjában ma is megtekintheti az idelátogató, és hozzáértő idegenvezetést is kap a korabeli őrlési, szállítási, tisztítási és szitálási módozatok megismerésére. Megtapinthatja a gépeket, és a malom alsó szintjén, a kerékházban közelről, működés közben is megcsodálhatja az egész malmot mozgásba hozó szerkezetet.

A magyar iparosodással kialakult hazai malomtechnológia világraszóló találmány volt, és a hengerszék adta lényegét. Utóbbi tökélyre fejlesztését egy magyar gépészmérnöknek, a hazai villamosipar elindítójának, Mechwart Andrásnak köszönheti a világ. Az orfűi vízimalom szívében ennek a technológiának csodálatos és működőképes, de egyik utolsó épségben maradt darabja található. A hengerszék vagy más néven hengermalom a gabonafélék felaprózását és lisztté őrlését végezte. A hengerszéken való őrlés újabb technológiát jelentett a malomkő használatához, a köves őrléshez képest, ám mindkét technológiának a mai napig megvan a létjogosultsága és szerepe.

Az eredeti funkcióját elvesztő, lassan múzeummá váló malom 1993-ban került családunk gondozásába. Molnár nagyapánk és gépész édesapánk hozzáértő kezei alatt akkor a gépek egy időre ismét életre keltek. A malom újra őrölt.

Ma már családunkban nincsen olyan, aki a molnár hivatást választotta volna, de a vízimalom iránt érzett felelősség és tisztelet generációkon átívelő. Családunk a malom örökségének megóvása mellett küldetésének érezte, hogy a mai ember méltó módon ismerje meg az egykori üzemet, ami oly sok embert szolgált hosszú évtizedeken át.

A vízimalom múzeumként működő épületében működik Kata cukrászműhelye. Ha ellátogatunk a fák között a természetbe olvadó, vendéglátóhelyként és múzeumi fogadótérként működő Garatba, nem csak a múzeumhoz válthatjuk meg a jegyünket, de megkóstolhatjuk az itt készült tradicionális és modern süteményeket.

Hasonló bejegyzések

  • A Fél/sziget zenéje Orfűn

    Hogyan kerül Orfűre az ír zene? Július 9-11. között ötödik alkalommal rendezzük meg a fesztiválunkat a Malmoknál, különböző országokból érkező és különféle hangszereken játszó zenészbarátainkkal. Közös bennük az ír muzsika szeretete, és hogy mindannyian Írországban tanultak nagy mesterektől, Limerick és Ennis városok zenei session-univerzumában szippantották magukba a muzsikát. Az esti koncertek és nyitott közös zenélések…

  • Malmos mézes puszedli

    Ahány ház, annyi mézeskalács. A Malmok receptjének magja Polgár Zsuzsától származik, akiről bátran állíthatjuk, hogy a környék legismertebb és legnagyszerűbb művelője a mézeskalács készítésnek. Kata hat évvel ezelőtt járt Zsuzsa mézeskalács kurzusán, a fogásokat és a receptet onnan hozta, ami az évek alatt egy kicsit csiszolódott, „malmos szájízre” formálódott. Ezt a verziót osztjuk most meg veletek.

  • Fordított mandulatorta szilvával és fügével (26 cm-es kapcsos formához)

    Ezúttal egy olyan sütit választottam, aminek az elkészítése nem túl bonyolult és otthoni körülmények között is egyszerűen kivitelezhető. Az eredmény egy szép fényes, mozaikos tetejű, izgalmas torta, amely kényeztetően szaftos és pikáns. A tortát szeptember utolsó hétvégéjén készítettem el otthon, amikor épp nem a malom cukrászműhelyében dolgoztam. Szerencsésnek mondhatom magam, hogy Orfűn a kertünkben két…

  • „A természet az én világom”

    „Az életemben szinte az összes utazásom a lovakról szólt, de ha most elindulnék, biztosan a növények kerülnének középpontba. Erre szeretnék építeni”, meséli a korábban lovak tréningezésével foglalkozó Füzes Orsi. Ma már, amikor éppen nem abaligeti gazdaságát és olajprés műhelyét építi, az Orfűi Malmok gyümölcsösét és bemutató ültetvényét gondozza.

  • Színes programkavalkád

    Mozgalmas időszakon vagyunk túl! Bizonyára ti is észrevettétek, hogy az elmúlt két évben igazi programkavalkáddal vártunk benneteket a malmoknál. Célunk az volt, hogy a gazdag épített örökségünk élménydús bemutatása és a gasztronómiai ínyencségek kínálata mellett kulturális csemegékkel is szolgáljunk nektek.