Azért a legfőbb szerelem a kenyér

“Az abszolút nulláról indultam. Amikor először sütöttem egy valamirevaló kenyeret, nagyon büszke voltam. Visszagondolva elég csúfos kenyér volt, de én akkor nagyon örültem neki. Aztán másnap sütöttem egy újat. Harmadik nap is, és így tovább, mindennap, kitartóan” – meséli Pádár Szilvi kollégánk, a Pajtapékség csapatának ma már nélkülözhetetlen tagja, hogyan tette meg az első lépéseket a pékszakma felé vezető úton.

Igaz, nem is annyira kenyérrel, mint inkább a kovásszal kezdődött a nagy szerelem. Amikor volt párja arra kérte, süssön otthon kenyeret, mert milyen jó az otthoni, Szilvi nekilátott kísérletezni. “Előbb élesztővel sütöttem, mire jött a kérdés: jó-jó, de miért nem kovásszal csinálod? Azt sem tudtam először, mi az, de kutattam az interneten, és elkezdtem otthon az első kovászomat nevelni. Mit mondhatnék? Csúfos kudarc lett a vége. Emlékszem, azt hittem, valami nagyon félrement, közben csak éhes volt.” Szilvi kitartását siker koronázta, és ma már mosolyogva gondol vissza az indulásra.

“Végigjártam a szakma útját, a kovász etetésétől kezdve. Megtanultam, hogy melyik fázis mit jelent, milyen ha alulkelt a tészta, milyen az ha túlkelt, mire kell figyelni sütéskor.” A rengeteg kisült kenyér csak erősítette benne az elköteleződést, “annyira megtetszett ez a világ, hogy arra gondoltam, kedvem lenne ezzel foglalkozni!” Csakhogy akkor már nem igazán indult hivatalos pékképzés az országban. Végül egy kovász által szövődött ismeretség hívta fel a figyelmét egy tokaji lehetőségre, ahol kisvártatva papírt is szerzett a már meglévő tapasztalat mellé.

Nem sokkal ezután találta meg Farkason keresztül, hogy a malmokba péket keresünk. Szilvi rögtön jelentkezett is az Orfűi Malmok csapatába. Azóta pedig a pékségünk oszlopos tagjává vált, aki ugyan sokféle finomságot süt, és mindet szereti, de az első szerelem számára továbbra is a kenyerek. Némi unszolásra elárulja, hogy a kenyerek közül kiemelkedik a Magos és a Petya, ezek a legfinomabbak, és különösen igaz ez a Petyára, “erre a klasszik kenyérre, amit akárhányszor kóstolok meg, mindig megveregetem a vállam, hogy ez azért nagyon ott van”.

Amióta pékként dolgozik, otthon már nincs ideje annyit sütni, különben is, “a kovászhoz sok idő kell, már nem fér bele”, a lelkesedése a szakmája iránt töretlen. “Az, hogy valamit alkotni tudok, létrehozni, hogy a kezemet is tudom használni, nagyon jó érzés. Nézni, amikor kisül a kenyér. Azt kevésbé látom, mikor elviszik, de a visszajelzések alapján a vásárlóink finomnak tartják. És ebben benne van az én munkám is!”

Hasonló bejegyzések

  • Amikor megelevenednek malmok

    „Mindig is az volt az álmom, hogy egyszer egy ilyen helyen dolgozhassak” – árulja el Neichl Noémi, hogyan fordult át benne, hogy ne csak visszatérő vendége, de alakítója is legyen az Orfűi Malmoknak. Noémi egy éve már a malmok csapatát erősíti, és sok nagyszerű kezdeményezés mellett neki köszönhető a múzeumpedagógiai program elindítása.

  • „A begyúrt tészta él”

    „Amikor begyúr az ember egy cipót, az a meleg tésztadarab tényleg életre kel”, meséli az Orfűi Malmokban cukrász-pékként dolgozó Rozsnyai Kata. Az élesztős tészták iránti „mániákus vonzalmát” a nagymamától hozta, nem véletlen, hogy szabadnapján is legkedvesebb kikapcsolódása a sütés. A malmoknál is nagy kedvenccé vált kelt rétes személyes emlékeket idéz a somogyi nagyszülők ünnepi asztaláról….

  • A gát mellett áll egy kocsma

    Egy pálinkafőzde, ahol a hagyományok ápolása mellett jól megfér a modern technológia használata. Ahol a saját termékek készítése és fejlesztése mellett fontos az elköteleződés a minőségi bérfőzés irányába. Fontos, hogy „akik maguknak főznek, ők is jó pálinkát fogyasszanak”, vallja Lép Péter, a Gáti Papa Pálinkafőzde és Fogadó vezetője. Pálinkáikkal az Orfűi Malmok Malompincéjében is találkozhatnak…