„Egy őszinte kapcsolaton alapuló csapatmunka gyümölcse”

„Nem tudok olyan szépen rajzolni, mint Petra, és nem tudok olyan jól sütni, mint Kata, de a vendéglátáshoz értek”, meséli a 25 éve a szakmában dolgozó Kiss Krisztián. 2020 nyarán csatlakozott az Orfűi Malmok csapatához, és vette át a Garat programjainak, vendéglátói feladatainak koordinálását. Azóta magával ragadta a „malmok miliője, ahol „végre azt csinálhatom, amit szeretek, és ez többet jelent számomra egy munkahelynél.”

„Nem én választottam a szakmám, ő választott engem”, emlékszik vissza, hogyan csöppent bele véletlenül a vendéglátásba testvére olasz párjával nyitott pizzériájában egy sikertelen egyetemi felvételi után. Akkor még nem gondolta, hogy életre szóló hivatásra lelt. Itt tanulta ki a konyhát, majd felszolgálóként az Egyesült Államokban is kipróbálta magát, ám „a hazai levegő, mentalitás, ízek” hazahívták. Pécsen a belvárosi vendéglátásban helyezkedett el felszolgálóként, majd üzletvezetőként egészen addig, amíg egy újabb véletlen folytán megismerkedett Katáékkal.

„Életem legbátrabb, de legjobb ugrása volt”, jellemzi Krisztián az Orfűi Malmokhoz érkezését, ahol „a vendéglátói vénám” találkozott az ott dolgozók családias, bensőséges hozzáállásával. Minden, ami a Garathoz kapcsolódik, Krisztiánnál köt ki. „Ha kell, egész nap festünk; ez nem csak egy öltönyös munka, hanem hozzátartozik, hogy összekoszoljuk magunkat.”

Fontos alapérték a Malmok befogadó és családias jellege, amit Krisztián a vendéglátásban is közvetíteni szeretne. „Beszélgetünk az ideérkezőkkel, és meghallgatjuk a visszajelzéseket, hogy munkánkat minél jobban a vendégek igényeihez mérten tudjuk folytatni.” Ennek eredményességét bizonyítja a sok visszatérő vendég, kialakult ismeretség és barátság is. Mindez „nem egy ember sikere, hanem egy őszinte kapcsolaton alapuló csapatmunka gyümölcse”.

A szakma tisztelete mellett ez nem működhet egy motiváló csapat és egy olyan hely nélkül, amelyben „rengeteg potenciál van. Huszonöt évet kellett várnom, hogy eljussak oda, ahol kiteljesedhetek; bizalmat kaptam, amelyre megpróbálok rászolgálni minden nap”.

Hasonló bejegyzések

  • Magtól a papírig

    Kevesen tudják, hogy a kenderből, az emberiség több ezer éves ipari rostnövényének háncsából gyönyörű és magas minőségű merített papír készíthető. A Papírmalomban növényi alapanyagokból, így többek között kenderrostból készítjük a papírt.

  • Volt egyszer egy Orfűi Skanzen I.

    Kevésbé ismert, hogy a hatvanas évek végén nagyszabású tervek születtek a szentendrei és majd féltucat vidéki skanzen mintájára szabadtéri múzeum létesítésére Orfűn. A vízimalom köré tervezett múzeumfalu grandiózus méreteit jól érzékelteti, hogy mintegy 130 épület felhúzását tervezték. Az Orfűi Skanzen történetét Neichl Noémi néprajzos muzeológus írta meg nekünk.

  • Amikor minden gramm számít

    “Szeretem a letisztult környezetet, a bíbelődést a kicsiny virágokkal, amiket díszítésként a süteményekre teszek, szeretem, hogy itt minden gramm számít” meséli Gáspár Blanka, az Orfűi Malmok süteményeinek (és főleg macaronjainak) legfőbb készítője. Blanka szavai jól jelzik, hogy nem véletlenül lett cukrász. Sütött már nálunk kenyeret, készített kávét, de azért a szíve mindig visszahúzta a habzsákhoz. 

  • „A begyúrt tészta él”

    „Amikor begyúr az ember egy cipót, az a meleg tésztadarab tényleg életre kel”, meséli az Orfűi Malmokban cukrász-pékként dolgozó Rozsnyai Kata. Az élesztős tészták iránti „mániákus vonzalmát” a nagymamától hozta, nem véletlen, hogy szabadnapján is legkedvesebb kikapcsolódása a sütés. A malmoknál is nagy kedvenccé vált kelt rétes személyes emlékeket idéz a somogyi nagyszülők ünnepi asztaláról….

  • Tanulmányúton Dániában

    Korábban már hírt adtunk arról, hogy Petra Dániában járt. A tanulmányútnak két állomása volt, az egyik Koppenhága, a masik Maribo: egy pici város Lolland szigetén. Petra szempontjából a közös bennük a papír és Jorge Lar projektje a Prelo Prints, amely a könyvnyomtatás, az első európai nyomdászok eszközeit és módszereit használva készít gyönyörűen megmunkált fametszet illusztrációkat,…