Fordított mandulatorta szilvával és fügével (26 cm-es kapcsos formához)

Ezúttal egy olyan sütit választottam, aminek az elkészítése nem túl bonyolult és otthoni körülmények között is egyszerűen kivitelezhető. Az eredmény egy szép fényes, mozaikos tetejű, izgalmas torta, amely kényeztetően szaftos és pikáns. A tortát szeptember utolsó hétvégéjén készítettem el otthon, amikor épp nem a malom cukrászműhelyében dolgoztam. Szerencsésnek mondhatom magam, hogy Orfűn a kertünkben két füge bokor is található, amelyek az utolsó langy-meleg őszi napokon még bőszen ontják a gyümölcsöt. A szilvát múlt csütörtökön az orfűi piacon vásároltam, rendkívül ízletes volt és kemény húsú, azt hiszem az a fajta, amit ha sokáig főzünk, megáll a lekvárjában a kanál. Az a tapasztalatom, hogy a fügének jól áll, ha más gyümölcsökkel házasítjuk. Legutóbb meggyel kevertem, azt ígértem, hogy a következő alkalommal szilvával próbálom ki. Íme:

Hozzávalók

  • Kb. 25-30 szem szilva, füge vegyesen (ezt őszintén nem számoltam vagy mértem, a lényeg, hogy a torta alját be tudjuk teríteni a karamellizált gyümölccsel)
  • 3 ek kristálycukor
  • fél citrom leve
  • 250 g vaj (szobahőmérsékletű)
  • 150 g cukor
  • 150 g őrölt  mandula
  • 3 tojás
  • 60 g liszt
  • csipet só
  • 1 ek rum (opc)

Elkészítés

Béleljük ki sütőpapírral a kapcsos forma alját.  

A gyümölcsöket félbevágjuk. Egy serpenyőben megkaramellizáljuk a cukrot. Amikor szép borostyán színű, hozzáadjuk a gyümölcsöket, és átforgatjuk őket a karamellben. Facsarjuk hozzá a citromlevet. Ne ijedjünk meg attól, ha a karamell hirtelen megdermed a hőmérséklet különbség miatt. Ahogy a gyümölcsök kiengedik a levüket, a karamell szépen fel fog oldódni újra. Közepes lángon főzzük néhány percig, ügyelve arra, hogy a gyümölcsök ne veszítsék el a tartásukat (nem lekvár állag a cél).  

Amint ez megvan, ügyesen emeljük át a gyümölcsöket – vágási felülettel lefelé – a sütőforma aljába. Rendezzük őket szorosan egymás mellé, kitöltve a teljes formát. Öntsük a maradék szószt a gyümölcsök tetejére. Tegyük félre és hagyjuk kihűlni. 

Ez idő alatt, készítsük el a tésztát:

A vajat, a cukrot és az őrölt mandulát egy keverőtálban keverjünk habosra (mehet robotgéppel is). Tovább keverve, adjuk hozzá egyesével a tojásokat, majd a végén a lisztet, a sót és a rumot. Amint egyállagú a tésztánk készen is vagyunk a keveréssel.

Melegítsük elő a sütőt 175 fokra.

Simítsuk a tésztát a kihűlt gyümölcsök tetejére és egyenletesen oszlassuk el rajta egy spatula segítségével.

(Azért fontos, hogy a forma és a gyümölcsök kellőképpen ki legyenek hűlve, mert ellenkező esetben a tészta megolvad rajta még mielőtt a sütőbe kerül, és emiatt nem fog megfelelően sülni.)

170 -175 fokon süssük kb. 25-30 percig!

Ha kihűlt a torta, egy késsel vágjuk körbe, majd egy tányér segítségével fordítsuk a feje tetejére. Vegyük le róla a kapcsos formát, és óvatosan húzzuk le a sütőpapírt. A tetejét díszíthetjük kedvünkre friss gyümölcsökkel, vagy szeletelt mandulával, de akár frissen reszelt citrom héjjal is üdíthetjük.

Hasonló bejegyzések