„Nem is tudok másképp, csak a saját stílusomban dolgozni”

„A rajzvilágban és a tetoválásban meghatározó számomra a természet, a növény- és állatvilág. A Malmoknak készített illusztrációimban is visszaköszön mindez”, meséli Nagy Gergő tetováló- és képzőművész. Munkái a papírmalom grafika műhelyében kézzel szitázott pólókat és táskákat, valamint a Garat falát díszítik.

A képzőművészet, a tetoválás és az illusztrációs szakma jól kiegészítik egymást, egyik megtermékenyíti a másikat, és izgalmas áthallásokat eredményez. Így lesz egy szitanyomott pólón Gergő rajzával egy metszetet idéző állatábrázolás, vagy egy blackwork stílusban bőrre varrt tetoválás művészi minőségű munka. A Malmoknál kicsit „minden mindennel összekapcsolódik: visszaköszön a rézkarc, a fametszet mint grafikai technika a tetoválásaim stílusában, és a termékek előállításában pedig a szitanyomás, melyet egykor én is tanultam.”

A Képzőművészeti Egyetemen Gergő ugyanis hagyományos sokszorosító grafika szakra járt, később Hollandiában a Hágai Királyi Konzervatórium interdiszciplináris művészeti szakán hanginstallációkkal foglalkozott. A különböző művészeti ágak közötti áthallás végigkísérte eddigi pályáját. Erről tanúskodik a hat művészből álló, „Besorolás alatt” elnevezésű alkotói formáció is, amelynek több mint tíz éve tagja. Jelenleg a Ludwig Múzeumba készülnek egy közös kiállításra a Spatial Affairs – Térügyek összművészeti tárlat részeként.

Emellett több mint tíz éve tetovál. „Amikor elkezdtem, a tetoválás egy szakma volt, ma már inkább iparág”, jellemzi Gergő az elmúlt évtized változásait. Éppen ezért egy tetoválóművész számára elengedhetetlen, hogy saját stílusa, a munkájának rá jellemző karaktere legyen. „Nem is tudok másképp, csak a saját stílusomban dolgozni”, teszi hozzá Gergő, és egy mintát mindig csak egy emberre rajzol meg. Vendégtetoválóként felkérésre járja az országot, és gyakran megfordul külföldi szalonokban is.

A természethez való művészi kötődés magánemberként is fontos számára. Hollandiából hazaköltözve ugyanis „nem akartam nagyvárosban lakni, hanem a természethez közel lenni, olyan helyen, ahol szeretek létezni”, árulja el magáról a tetoválásból adódóan sokat utazó Gergő. Az Orfűi Malmok természeti környezete jól illett a munkái profiljába. A családi kötődés mellett ez a kapcsolódás alakította leginkább a közös és azóta is kölcsönösen megtermékenyítő munkát.

Gergő munkái a @gdg.tattooer Instagram oldalon tekinthetőek meg. 

Similar Posts