Olyat adunk ki a kezünkből, ami szívvel-lélekkel készül

„Otthon éreztem magam már az első pillanatban, amikor betértem ide” – meséli Varga Anita, akivel legtöbbször a Malom Pincében találkozhattok. Jó eséllyel tőle kapjátok kézbe a finom süteményt és a kávét, aminek a tetején díszelgő tulipán vagy szivecske ugyancsak neki köszönhető.

Vas megyéből, az Őrségből Budapesten át vezetett az út Pécsre, Anita hét-nyolc éve él a Mecsek lábánál. Gyakran járt korábban is Orfűn, de jópár év eltelt, mire először kanyarodott be a Malmokhoz kerékpárjával. „Onnantól kezdve mindig betértünk egy kávéra, pohár sörre vagy innen vittük a frissen sült kenyeret haza. Persze olyan is volt, hogy a kávénk mellé már ott helyben elmajszoltuk az otthonra szánt bagettet.”

A közösségi médiában látta meg, hogy pultost keresnek az Orfűi Malmok csapatába a nyári szezonra, belefáradt a városi pörgésbe, így egy telefon után hamar megegyeztek egy próbanapban. Egyből mélyvízbe került, húsvét szombatján, csúcsforgalomban tapasztalta meg, hogy milyen a pultban dolgozni.

„Mindig szerettem emberekkel foglalkozni, beszélgetni, dolgoztam túraboltban és a vendéglátás is közel áll hozzám. Itt pedig rengeteg a mesélnivaló, hiszen a finom falatok, a kávé, a malom története és a papírmalom is érdekli a hozzánk betérőket. Ha az utóbbi kettőről bővebben szeretnének hallani, akkor azért hívok egy nálam szakértőbb segítőt.” 

A mai napig csodálja a pékségben és a cukrászműhelyben, hogy a pékek keze alatt pörög a tészta vagy ahogy a cukrászok díszítik a süteményeket. „Emlékszem, mennyire elámultam első alkalommal a kézműves termékeken, a frissen kisült kakaós csigán, kenyereken. Szeretem, hogy minden termékünkről tudom, hogy természetes és finom. Tudom, hogy szívvel-lélekkel készült, jó látni, amikor értékelik ezt az emberek. Ennyi pozitív visszajelzés között egészen másként éli meg az ember a munkát.”

Eredetileg csak a nyári szezonra csatlakozott, de amikor megüresedett egy hely, egyértelmű volt, hogy marad. Ha épp kevesebb a vendég, gyakran besegít másoknak is, a családias légkörben ez természetes. „Nekem már a helyszín is az otthonomat, az Őrséget idézi, ráadásul a tökmag egy újabb közös pont a két helyszín között. Imádom a tökmagot, minden nap fogyasztok belőle valamilyen formában, ezek a kedvenceim a Malomban is, a hunyor torta és a ropogós magoskenyér. A munkatársak jófejsége, a családias hangulat és a tökmag mind-mind hozzájárul ahhoz, hogy tökéletesen otthon érezzem magam.”

Anita eredetileg fényképészként végzett, a sok szépség között újra felébredt benne a fotózás iránti szenvedély. A karácsonyi süteményekről készített pár fotót, tervben van, hogy ezen a területen is közreműködik a Malmok életében. „Először mindenki a szemével tapasztal, a gyönyörű kenyerek és sütemények között nem csoda, hogy újra életre kelt bennem a fotós. Jó érzés, ha meg tudom örökíteni azt a sok szépséget, ami körülvesz.”

Az Orfűi Malmoknál állandó a változás, mégis az évszakok körforgása olyan ritmust ad, amihez lehet igazodni. A tavasz beköszöntével egyre hosszabban lesz világos és egyre több vendég látogat hozzájuk. „Minden nap megtalálom a kihívást a munkában, örömmel tölt el egy szépen megöntött kapucsínó vagy egy jóízű beszélgetés. Mivel nem idevalósi vagyok, szeretném jobban megismerni a környéket, a látnivalókat, kincseket, hogy ebben is segíteni tudjak a vendégeinknek.”

Similar Posts