A tavasz íze, Quiche-Orfű

medvehagymás quiche

Az év első friss ízét a medvehagyma hozza el nekünk. Mi az Orfűi Malmoknál csak a szezonban használjuk fel ételeinkhez, és ilyenkor is kíméletesen gyűjtjük: növényenként csak egy-egy levelet, a szárnál körömmel lecsippentve, kizárólag a kijelölt helyeken. 

A quiche a klasszikus francia konyha hagyományos étele. Egy sós pite, amely számtalan ízváltozatban készíthető el, és akár hidegen, akár melegen fogyasztható. Egy könnyed, rusztikus műfaj, amelyet személy szerint mi nagyon kedvelünk. Az Orfűi Malmoknál főleg medvehagyma szezon idején készítjük szalonnával és medvehagymával ízesítve. Elnevezésénél egy szójátékkal éltünk, nevét a helyiek által hívott településrészről, Kis-Orfűről kapta, aminek szélén az Orfűi Malmok is találhatóak.

Sós pite tészta:
165 g liszt 
105 g hideg vaj
bő csipet só
25 g hideg tej
1 tojás sárgája

Töltelék:
2 tojás
1 tojás sárgája
165 g tejszín
85 g tejföl
csipet só, bors
50 g pirított szalonna
vágott medvehagyma

Fontos, hogy a tészta gyúrásához hideg alapanyagokat használjunk. Először a lisztet elmorzsoljuk a vajjal, majd hozzáadjuk a folyékony anyagokat és pár gyors mozdulattal egynemű tésztává gyúrjuk. Kilapítjuk, folpackba csomagoljuk és hűtőben pihentetjük minimum egy órát.

Ez idő alatt elkészítjük a tölteléket. Ehhez a szalonnát lepirítjuk, őrölt borssal ízesítjük. A medvehagyma leveleket felaprítjuk. A sodóhoz simára keverjük a tojásokat, tejszínt és tejfölt, csipet sóval ízesítjük. Használatig félretesszük. 

A hűtős pihentetés után a tésztát kinyújtjuk és egy kivehető aljú, kb. 22 cm átmérőjű pite formába simítjuk. Az alját villával megszúrkáljuk, majd 170 fokra előmelegített sütőben majdnem készre sütjük. Ez kb. 15-20 percet jelent. Ezt követően, a pitét kivesszük a sütőből, az aljába szórjuk a szalonnát és a medvehagymát, majd színültig töltjük a tejszínes sodóval. Szép óvatos mozdulattal, anélkül, hogy a szélén túlfolyna, a pitét a sütőbe helyezzük és 160 fokon további kb. 15 percet sütjük. Akkor jó, amikor enyhe kocogtatásra a sodó már nem lötyög, hanem remeg (mint egy a sült sajttorta). Teljes kihűlést követően lehet szépen felvágni.

Tippek:

  • Azért fontos a tészta megfelelő elősütése, mert ennek hiányában szalonnás marad a piténk, hisz a tejszínes sodóval együtt az alja már nem fog tovább sülni.
  • A sodót szépen óvatosan töltsük a pitébe, ellenkező esetben az összes töltelék a pite szélére fog “szaladni”.
  • A tésztát és a sodót előre is el lehet készíteni. A tészta akár folpackban, vagy már kinyújtva a formába simítva, hűtőben napokig eláll. Az előre bekevert sodót is nyugodt szívvel tarthatjuk még néhány napig kontakt fóliával fedve a hűtőben.

Similar Posts